22 Temmuz 2013 Pazartesi

Sayın Milletvekilleri Ve Sayın Belediye Başkanları Lütfen Bu Çığlığı Duyun

1960 sonrası yoğun bir göç alan Samsun’u o dönemlerde yönetenlerin ileriyi görememesi ve kent yönetimine hâkim olan hemşeriyi koruma ve onlara çıkar sağlama anlayışı, Samsun’u kötü kentleşmeye örnek gösterecekbir imar hoyratlığına dönüşmüştü.

O dönemlerde bu yanlışlara karşı koyabilecek sivil toplum kuruluşları henüz etkinlik kazanmamıştı.
Kentin geleceğine sahip çıkacak güçlü bir kent iradesi, bugün olduğu gibi o gün de yoktu. Bu anlayışta ki kent yöneticileri uzun yıllar Samsun’u yönetmiş ve o dönem de başlayan kötü ve plansız yapılaşma, kenti rahatlatacak geniş cadde ve bulvarlar açılmadan sürdürülmüş ve Samsun’un en güzel semtleri talan edilmiş ve kent taş yığınına dönmüştü.
Bu yanlışlar 1980 sonrası da sürmüş, Samsunluluk ruhu ve kent iradesinin oluşmadığı Samsun’da, kente nefes aldıran Samsun Fuarı’nın yok edilişine seyirci kalınmıştı. Yeni Valilik Binasının yapımı için aylarca yer aranmış ve yanlış yer seçimleri her defasında sivil toplum kuruluşlarının direnci ile bir süre engellenmişti. Ancak, binanın inşaatı için gelen ödeneğin geri gitmesi endişesi ile dönem valisininısrarı sonucu yeni Valilik BinasıFuar alanına, yani şimdi ki yerine yaptırılması yönünde alınan karar engellenememişti.

Samsun’u bu gün içinden çıkılamaz ve çözümü olmayan trafik karmaşasına mahkûm eden o dönemlerin yöneticileri, bu gün hiç de iyi sözlerle anılmamaktadırlar. Ne yazık ki, bugün de benzer bir yanlış yapılmak üzeredir. Bu konuya değinmeden önce geçmişte yaşanan olumsuzlukları hatırlatarakonları sizlerle paylaşmak istedim. Bilindiği gibi bir süre önce üçlü bir kütlenin Atakum sahil şeridine yapılması kararı kamuoyun da yankılanmaya başladı. Bu üçlü kütlenin, Samsun’un gelişen turizm ve eğlence bölgesi olan Atakum’un sahil şeridinin başlangıç noktası olan eski Köy Hizmetleri ( Şimdiki Özel idare) binası ile yanında ki Veteriner Sağlık Meslek Okulu’nun alanına yapılması kararı alındı. Hatta bazılarının ihalelerinin dahi yapıldığı biliniyor. Bu üçlü kütleyi oluşturan binalar, İl Emniyet Müdürlüğü ve SGK İl Müdürlüğü ile adı dahi tartışmalı olan büyük bir camiden oluşuyor.

Ancak, cami konusunun diğerlerinden ayrı değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu binalardan SGK ve Emniyet İl Müdürlüklerinin halkın kolay ulaşabileceği bir konumda olması zorunluluğunun, yerseçiminde etkin rol oynadığını sanıyorum.  Ancak üzücü olan şey, bu yapıların o bölgeye yapılacağı söylentileri son bir yıldır gündemde olmasına rağmen, Mimarlar Odası’ndan başka hiçbir kuruluşun ciddi bir tepkisinin olmamasıdır.  

Bir başka düşündürücü olan şey de, bu binaların yapılacağı yere getireceği trafik yükü ve bölgeye kazandıracağı canlılık da göz önüne alınarak, böylesine önemli iki bina için başta Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmak üzere, ilçe belediyelerinin bölge planlarında çok daha uygun yerler göstermemiş olmalarıdır.  Bunu söylememin nedeni, bu kurumların tüm belediyelere başvurarak yer talebinde bulunduklarına dair bilgilere sahip olmamdandır. Eğer bu bilgi doğru ise, belediyelerimizin bugün yakınma hakkı olamaz. Doğru değilse, bunun da kamuoyuna açıklanması gerekir. Bu iki binanın dahi bu alana yapılması kentimiz adına ileride onarılamaz büyük bir yanlış olacaktır. Bir süre önce bu bölgenin biraz ilerisinde yapılan AVM ’nin, bu bölgeye getirdiği trafik yükü ve yarattığı olumsuzluklar ortadayken, bu yanlışı Samsunluya dayatmaya kent yöneticilerinin hakkı yoktur.

Önü sahil, arkası son zamanlarda tıkanmaya başlayan Atatürk Bulvarı olan bir alana bu kütlenin yerleştirilmesinde ısrarlı olmak, önceki yıllarda yapılan yanlışların tekrarı olacaktır. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere diğer belediye başkanlarımız sorumluluk almalı ve bu iki hizmet binası için sorunsuz bir yer yaratmalıdırlar. Bu arada, SGK’nın şu anda bulunduğu bina kendisinindir. Bina Mecidiye Caddesi ile19 Mayıs Bulvarı’nın kesiştiği noktada bulunmaktadır. Yeri hizmet sunmak için son derece uygun olup, hemen yanı başında Cumhuriyet Meydanının altında otopark da mevcuttur.
SGK, neden geçici bir yere taşınarak yıpranan ve kullanıma çok uygun olmayan binasını, günümüz koşullarına uygun şekilde yaptırmayı düşünmemektedir? İlçe teşkilatlarının ilgili ilçelerde kurulması ile iş yükünün daha da azaldığını düşünürsek, konum itibariyle rantı çok yüksek bir yerde bulunan bu binanın takas yolu ile olsa da, elden çıkartılması anlaşılır gibi değildir. İhaleleri yapılmış olsa dahi, bu yanlış durdurulmalıdır. Kenti yönetenlerle, sayın milletvekillerimizin bu çağrıları duyarak bir çıkış yolu bulacaklarına inanıyorum.

Eğer bunlar yapılmazsa, Samsun’un geleceği adına bu kentte yaşayan herkes ciddi bir tepki koymalıdır. Bu binalar buraya yapılmamalı veya yaptırılmamalıdır. Şurası unutulmamalıdır ki, bu konuda karar verici konumunda ki bürokrat ve kent yöneticilerinin yarın Samsun’da yaşayacaklarının garantisi yoktur ama Samsun’da yaşamayı sürdürecek olan bir Samsun Halkı vardır. Onlarda, gelecekte bu ayıbı yaşamak istememektedir.

Cami konusu:
Evet, Samsun’un çok ciddi anlamda büyük bir camiye ihtiyacı vardır. Bu cami en çok da, cenazelerde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için gereklidir. Çünkü cenazelerin ağırlıklı olarak kaldırıldığı Büyük Cami, Samsun’un doğu-batı aksında ki ana arteri olan Atatürk Bulvarı üzerinde bulunmaktadır.  Kalabalık cenazelerde bu cadde araçların yükünü kaldırmamakta, cenazeye gelenler de araçlarını park etmekte zorlanmaktadırlar. Bu açıdan yapılacak caminin ana arterlerin dışında ve park sorunu yaşanmayacak kadar geniş otopark yapma imkânı olan bir yerde yapılması zorunludur. Örneğin, eski havaalanı bu caminin yapılması için uygundur diye düşünüyorum.  Bunun güzel bir örneği Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’nın yanında yapılan büyük camidir. Bu caminin yapılmasından sonra tüm cenazelerin kaldırılması işi bu camiye yönlendirilmelidir.

Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya YILMAZ, İlkadım Belediye Başkanı Sayın NecaettinDemirtaş, Atakum Belediye Başkanı Sayın Metin BURMA, Canik Belediye Başkanı Sayın Osman GENÇ, Lütfen bu binaların yapımı için en uygun yerleri gösteriniz..

Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın SUAT KILIÇ, Milletvekillerimiz; Sayın Mustafa DEMİR, Sayın Ahmet YENİ, Sayın Cemal Yılmaz DEMİR, SayınAkif Çağatay KILIÇ, Sayın Tülay BAKIR, Bu yanlışı ancak güçlü bir siyasi irade çözer. Lütfen Samsun milletvekilleri olarak Samsunluları bu dayatma ve yanlıştan kurtarınız.

Dün Samsun’a yanlış yapanlar gibi anılmamak ve çocuklarımıza kötü bir miras bırakmamak için Samsun’a karşı sorumluluk hisseden herkesi bu yanlışı durdurmak üzere karşı çıkmaya ve çaba göstermeye çağırıyorum. Evet! Çok geç olmadan hemen şimdi, ne yapacaksak yapmalıyız.. Geleceği çok daha güzel bir kentte yaşayabilmek dileğiyle iyi haftalar

/Sadi SUBAŞI
22 Temmuz 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder