30 Temmuz 2013 Salı

AVM’lere Tepki

Bir yanda AVM’lerle övünen iktidar. Diğer yanda AVM’lere karşı çıkan muhalefet. Hangisi haklı? Hangisi haksız? Her ikisi haklı olabilir mi? Olabilir. Hatta her ikisi haksız da olabilir. Bakış açısına göre değişir. Bir kentte adım başı alışveriş merkezleri olursa küçük esnaf ezilir. Alışveriş merkezlerini kent dışına taşırsan etkilenen küçük esnafın zararını azaltırsın. Alışveriş merkezleri kendiliğinden türemedi. Birileri davet etti. İmkanlar tanıdı. Destek verdi. Onlar da hesabını kitabını yaparak yatırımda bulundu. Zarar edecekleri düşüncesiyle bu yatırımlar yapılmadı. Kazanmak amaçlandı. Büyük paralar harcandı.

Küçük esnafın rekabet gücü ortadan kaldırıldı. AVM’ler için sürümden kazanmak yeterli oldu. Tüketici cebinden çıkacak parayı dikkate alarak ucuz olanı tercih etti. Bu açıdan baktığımızda tüketici de haklı. CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Atalay ‘AVM’lere müsaade etmek, şehre hizmet mi, yoksa ihanet mi?’ diye sordu. Sormasına neden şüphesiz küçük esnafı düşünmesi oldu. İyi de bir başka açıdan baktığımızda tüketici düşünüldüğünde hizmet ağır basmaz mı? Şüphesiz basar.

AVM’ler de olmalı, küçük esnafta. Her ikisinin olabilmesi için her ikisini düşünmek gerekir. Her ikisinin düşünüldüğünü söylemek pek gerçekçi olmaz. Çünkü güçlü olan daima ağır basıyor. AVM’leri kent merkezine sokmasak da o bilindik güçlü kuruluşlar yine kent merkezinde yerini bularak küçük esnafa karşı dimdik ayakta olmadı mı? Doğrusu oldu.

Çiftlik Caddesi’nde AVM’ler öncesi o bilindik güçlü firmalar vardı. Şimdi AVM’lerde. Koca cadde şimdilerde tabiri caizse ayak üstü iş yapanların mekanı oldu. Ayakta kalmayı direten, biraz da güçlenenler bu kez ara sokaklardaki esnafın işine sekte vurdu. Dengeyi sağlamak zor. Adaleti de. Ne dersiniz?

30.07.2013
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder