11 Temmuz 2013 Perşembe

Samsun’un Tarihi Var Mı?

Hiç düşündünüz mü Samsun’un tarihini? Mutlaka düşünenleriniz olmuştur. Merak edip araştıranlar da. Benim araştırmamın çok kısa özet şu: Samsun M.Ö.750–760 yılları arasında İon şehir devletlerinden Miletoslular (Millet) tarafından Amisos adı ile kurulmuş küçük bir yerleşim merkezi idi. Samsun, daha sonra Pers, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Danişment, Selçuklu ve Osmanlı  hâkimiyetinde  kalmış.

Samsun, Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da milli mücadeleyi başlatmak üzere ilk adımı attığı yer olarak tarihimizdeki önemli yerini almıştır. Çok kısa tarihçesinden anlaşılacağı gibi Samsun önemli geçmişe sahip bir yer. Bu önemi ortaya koyabilecek ne var? Hiçbir şey. Çünkü tarih hep katledilmiş. Halen de katlediliyor. Çok bilen, talihsizliğimizin bir göstergesi olan sözde yöneticilerimiz tarafından. Suçlu sadece onlar değil.

Bir türlü seçmesini bilmeyen, kendi geleceğine dahi katkı sağlayamayan seçmen; bence en büyük suçlu. Samsun’un Cumhuriyet öncesi yok gibi. Tek-tük var ise de yok etme mücadelesi sürdürülüyor. Saathane gibi. Buradaki birkaç tarihi bina yok ediliyor. Geçmişin güzelliklerini silip, günümüzün yapılanlarını öne çıkarma adına. Gelecekte tarihe geçebilme hayaliyle. Olabilir mi? Banko.

Tarihin kara sayfalarında yerlerini almaları bence kaçınılmaz. Çünkü hak ettikleri o. Samsun bulunduğu yer itibariyle ele alındığında tarihi de geleceği de korunması gerekir. Ama bir türlü korunamıyor.

Samsun’un ilgi çekici hale getirilmesini hazmedemeyenler var. Turizmde var olan bir il olması istenmiyor. Sanayide gelişime dahi engel olunuyor. Tarım bitme noktasına geldi. Verimli araziler adeta zorunlu nadasta. İşsizlik almış başını gidiyor. Haliyle de göç her geçen gün artıyor. Kısacası Samsun kör-topal ileriye ulaşmaya çalışıyor. Hem de katliama seyirci kalarak. Samsun’un geleceği yıkmak değil, yapmak olmalı. Hem de her alanda. Ne dersiniz?

11.07.2013
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder