13 Temmuz 2013 Cumartesi

Bir Kent 'Her Şeyi Tartışır mı'?...

Saymaya kalksak acaba ne kadar 'proje ve yer tartışması' çıkar.. Bu tip çalışmalarda bir şeye bakmadan kaynak araştırmadan yazmayı severim.. Çünkü insan hafızasında şu ya da bu şekilde kalan olaylar, iz bırakır ve önemli olanlar onlardır.. Baştaki sorumuza tekrar gelelim.. Bir kent bu kadar her şeyi tartışır mı?.. Ne gariptir ki; Samsun'da projeden daha çok yer tartışması daha da gündemde.. Ona ayrıca geleceğiz ama önce 'neleri tartışmışız' bir bakalım.. *Lojistik köy projesi.. Yer tartışması sürüyor. Tekkeköy mü, Toybelen kısmı mı?.. *Yeni cezaevinin yeri.. Köy halkı ayağa kalktı.. Buraya olmaz, kötü anılırız.. *Canik Viyadük'ü.. İlçe Belediye Başkanı bile karşı çıktı. Ama nafile yapılıyor. Tartışması sürüyor.. *Saathane Projesi.. Esnaf ayakta. Kendi alternatif projesi bile var. Ama yıkım başladı. Mahkeme süreci devam ediyor.

*Adnan Menderes Sahil yolu.. Yıllardır yapılacak. Nihayet yapılmaya başladı bu kez de 'zamanı mıyıdı' denildi. Bence de zamanı deği, düğün, nişan bir sürü 'ayırtılmış günler' var.. Keşke Şubat ayında yıksalardı.. İşte bunu da halen tartışıyoruz.. *Atakum'a kent meydanı mı, aynı yere yüzme havuzu mu tartışmaları sürecek ve devam edecek. Bakan Suat Kılıç, 'Yüze havuzu olsun, spor alanı kazanalım' diyecek, Belediye Başkanı Metin Burma ise 'Kent meydanı için bu yer ve fırsat kaçmaz diyor.. *Termik santrallar.. Enerji koridoru olacak mıyız olmayacak mıyız, belli değil.. Ama tarım, turizm ve sağlık kentiyiz de diyorlar.. Tartışıyoruz ve mahkemeler sürüyor.. *Deniz kenarına 150 metre yüksekliğinde bina olur mu. Otel olursa ve nüfuslu biriyse olur olur.. Zaten parası olmasa o kadar büyük işi nasıl yapacak değil mi?..

*Bu arada kentsel dönüşümle ilgili mahkemeleri, alış veriş merkezlerinin davalık durumlarını hatta mimarların 'gözden kaçırdık' gibi  komik açıklamalarına filan girmiyorum.. Oralara girersek çıkamayız.. Şimdi gelelim protokol cami olayına..  Görüldüğü gibi Büyükvşehir Belediye Meclisi'nde de onayı aldı.. Başka yer bulunur muydu, bulunmaz mıydı, tartışmaları daha çok sürer.. Bu kent proje ve yer seçimi nedeniyle asla ve asla 'malzemesiz kalmaz' buna inanın.. İşin özü şu.. Bir iş daha proje aşamasına gelmeden toplumda tartışılmıyor.. Bir kamuoyu oluşturulmuyor..

Ne gariptir ki; bi işi daha önceden bilen belediye başkanları, meclis üyeleri de, meclise konunun geleceği güne kadar susuyorlar, sessiz kalıyorlar.. Ve son gün sahneye çıkıyorlar.. Olmaz, olamaz, yeri yanlış.. İyi de kardeşim, düne kadar uyuyor muydunuz?. Kentinizle biraz ilgilensenize.. Vatandaş sizi niye seçti değil mi?.. Sonuçta, caminin adı protokol cami olunca işler değişiyor aslında.. O meclisteki muhteremler sanırım, 'Bir gün Allah geçinden versin, biz de buradan öteki dünyaya yolcu edileceğiz. Bak rahmetli bir de buraya karşı çıktıydı, demesinler diye 'yumuşak politika yapmış olabilirler'.. Politika yani..

/A.Yener CABBAR
13 Temmuz 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder