31 Ağustos 2014 Pazar

Köylü Biz ne Yaptık Diyor; Ama Geçmiş Olsun...

Ben ilk günden itibaren karşı olanlardandım.. Bu yeni yapılanmanın kırsal ile ilçe merkezleri arasındaki rekabeti yok edeceğinden emindim.. Ve 'Bütün Samsun'a tek bir başın vereceği kararların yeterli olmayacağını savundum.. İşler yürümez, Samsun merkezli bir yapı kırsala kadar uzanamaz, önceliğini belirleyemez diye ısrar ettik.. Elbette kendi çapımızda öngörümüzü ortaya koyduk.. Merkezi sisteme dönmenin sakıncalarını 'görmek gerekir'..

İl Özel İdarelerin olmasını savunmuşumdur hep. Vali'nin, Kaymakam'ın elinin kolunun, hükümet politikaları açısından 'oy kaygısı olmadan' her yere uzanmalı diye düşünürüm... Geldik ve çattık o günlere.. Şimdi ilçelerdeki durum şu.. 'Bütünşehir olacaksınız, Büyükşehir sizlere de hizmet getirecek dediler' ama biz hiç bir şey görmedik, Büyükşehir Belediyesi'ni hissetmedik.. Seçim öncesi göründüler, hep böyle gider dedik, seçim bitti çekildiler.. İlçelerde bir iki noktada çalışma var, ama nereye yeter diyen de 'Bizim burada yokmuş ama şurada varmış' diyor.. Yani gören yok, söylentisi var..

Asarcık, Alaçam ve Terme'de bir kaç çalışmaya rastladım söylemesem olmaz.. Şimdi ilçelerde su sıkıntısı var diyorlar.. Neden acaba.. Çünkü o ilçelere su getirmekle sorumlu olan İl Özel İdare kapatıldı, İlçe Belediye Başkanı ise 'ben değil SASKİ adres' diyor.. Şimdi ilçelerdeki susuzluk yığıldı ve ili tehdit etmeye başladı.. Çünkü SASKİ su olmayan bölgeye girmedi bile, sıra gelmedi, sayaçlaşma yapıyor..

Su olan yani vatandaşın muhtar aracılığıyla kaynaklardan, dağlardan getirdiği suya 'sayaç takmakla meşgul'.. Merkezdeki SASKİ büroları kuyruktan geçilmiyor.. Tahsilat var.. Faturalar iki aydan bir aya düşmüş ama rakamlar katlanmış.. Sayaç abone fiyatları 500 liranın üzerinde söylendiği kadarıyla.. Hatta ilçe ilçe fark ediyor..

Samsun'da 250 lira dolayında.. Köylü şimdi ne diyor biliyor musunuz?.. Biz ne yaptık.. Bütünşehir Yasası'na dur deme şansı yoktu ve mevcut başkanı da seçmese 'yine sorun aynıydı'.. Yani sorun zaten Büyükşehir Belediyesi'nin tüm ilçe ve kırsalına yetememesi.. Ve yetemeyecek olması..

Ama köylüye, ilçedeki vatandaşa geçmiş olsun demekten öteye bir şey yapmak mümkün değil.. Çünkü Büyükşehirlerde durum böyle.. Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Özel İdare, kaymakam, hatta Valinin de ödeneğini elinden alıp, her yere yatırım götürmesi ve takip etmesi gerekiyor. Devletin yani merkezi hükümetin yatırımlarını takip etme işi yine Vali ve kaymakamlarda ama 'vatandaşa yol, su, alt yapı noktasında' tüm hizmetleri Büyükşehir yetişebilirse yapacak.. Aslında ilçelere Büyükşehir gelince bazı alışkanlıklar da bitmiş.. Mesela eskiden evinde anahtarını unutan belediye başkanını ya da itfaiyeyi arayıp, kapısını açtırıyormuş.. Şimdi bakmıyor o işe belediye.. Haklı da.. O sırada bir yangın çıksa ne olacak.. O nedenle ilçelerde çilingirci ihtiyacı da ortaya çıkmış..

Yine eskiden köylerde muhtarın getirdiği suya katkı payı olarak yılda 200 lira veren vatandaş, aynı su sayaçtan geçtiği için şimdi ayda 50 lira vermek zorunda kalıyor.. 'Biz de o para yok ki' diyor ama yapacak bir şey yok.. Önce fatura, ödenmezse, ihbarname, yine ödenmezse 'sular sayaçtan kesik'.. Yani köylü yaşamında bir iyileştirme olmadan 'şehirli oluverdi'..

Bunun için de üstelik para veriyor.. Bunları konuştuktan sonra Büyükşehir'i hissettiniz mi diye sorunca yanıt net.. 'Evet hissettik'.. Neyi.. 'SASKİ'Yİ.' SASKİ ilçelerde en çok bilinen kurum.. İşin ilginç yanı.. Su yok ama 'sayaç çalışmaları tam gaz'.. Yani Büyükşehir'in ilçelerdeki su gelirleri maşallah.. Şimdilik sayaçtan..

Yağmur yağar da bir de sular şarıl şarıl akarsa, 'faturalar muhteşem olacak'.. Tek sorun su yok.. Onu da SASKİ halledecek, su arıyor.. Başkan Yılmaz öyle dedi.. Eeee 'Böyyükşehirli' olmanın bedeli var.. Taşova sınırında da otursan Köylü değil artık, Mahallelisin.. Yani geçmiş olsun..

/A.Yener CABBAR
31 Ağustos 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder