28 Ağustos 2014 Perşembe

Santralciler, Terme’yi Gözüne Kestirmiş

CHP’nin Terme Belediye Başkan Adayı Salih Bora Mutlu bunu söylediğinde kimse onu dikkate almadı. Bora Bey, “Terme Termik Santral yapmak için bir üs seçildi” demişti. Ve 6 firmanın santral yapmak için lisans başvurusu yaptığını söylemişti. Terme Halkı Salih Bora Mutlu’ya inanmadı. “Olmaz öyle şey” diye düşünmüş olmalılar. Ama Tim Avrasya adlı firma kömürle çalıştırılacak termik santral kurmak için çalışmalara başladığında ve bunun için Kozluk’ta  Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED)  toplantısı yapmak istediğinde.

“At kaçtı, torba doldu” misali adeta kazan kaldırdılar. Halk, “İstemeyiz” dediği için o ÇED toplantısı yapılamadı. Santralciler toplantıyı yapamadan kaçar gibi uzaklaştılar Terme’den. Tepkilerden Terme Belediye Başkanı Şenol kul’da nasibini almıştı biliyorsunuz. Oysa “Haberim yok” diyordu Şenol Kul. “Ben, Belediye Başkanı olduğum süre boyunca Terme’de santral kuramazlar” demeyi de ihmal etmedi Şenol Bey.

Terme Halkı’nın Şenol Kul’a inandığını düşünüyorum. Ama bela bir değil. Belki iki de değil. Gazetede Tim Avrasya’nın Kozluk Santrali ile ilgili haberler çıkınca ve biz bu işin izini sürmeye başlayınca bir başka firma olan KOR’un Terme sahillerinde lisans kurmak için lisans başvurusu yaptığı haberi geldi. Geçen hafta sonuydu galiba.

Yener Cabbar elinde bir belge sallayarak geldi, “Abi bombaya bak” dediğinde önce dikkat kesildim. O KOR adlı firmanın EPDK’ya yaptığı lisans başvuru metninin bir fotokopisini gösterdiğinde ise bu duruma şaşırmadığımı itiraf etmeliyim. Çünkü ben bunun olmasını bekliyordum. Bu durumu önce Salih Bora Mutlu dillendirmişti çünkü. Sonra da Tim Avrasya’nın sahibi Pamir Tuğlu, kendisiyle yaptığım bir telefon konuşmasında Terme sahillerinin Termik Santral kurulması için ülkemizdeki en uygun yer olduğunu söylemişti.

Birileri Terme sahillerini gözüne kestirmiş anlayacağınız. Terme Sahillerinin en uygun yer olduğunu inananlar, “Santral kurmak isteyenler için şehir yöneticileri davet bile çıkarıyorlar. Şehirde gürültü patırtı çıkıyor ama sonunda santraller kurulup çalışabiliyor” diye de düşünmüş olabilirler pekala. Adamların önünde bizim mobil santral ile Kozluk’taki OMV gibi örnekler var zira. Bakın buradan yazıyorum.

Samsun ve özellikle Terme halkı bir ve birlik olmaz ise o santraller Terme sahillerine kurulacak. Terme Halkı en az Gerze halkı kadar mücadelede kararlı olmalıdırlar. Benden söylemesi. Son pişmanlık fayda etmiyor zira. Şehirden direnç görünce Gerze’de kurabildiler mi o santrali. Kuramadılar. Niye? Gerze halkı direndi. “İstemeyiz” dediler. Öyle laf olsun torba dolsun cinsinden diye değil, 7’den 70’e harbiden direndiler.

/ Ragıp GÖKER
28 Ağustos 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder