7 Ağustos 2014 Perşembe

Gençlik Ve Spor Bakanlığı’nın ‘’Samsun Madde Bağımlıları Ligi!’’

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Samsun İl Müdürlüğü’nün ‘’ Madde Bağımlıları Ligi” projesini, basında yer aldığı şekliyle biliyoruz. Projenin amacı, madde bağımlılarını tedavi etmek ve onları sosyal hayata katmaktır. Çeşitli etkinliklerle bu proje ve amaç, ilk görünüşü ile fevkalade bir proje ve amaçtır. Ancak bazı ciddi endişelerimiz vardır. Amacın doğru fakat, yöntemin ise sakıncalı olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle de yöntemin ciddi bir şekilde psikolog, sosyolog ve hukukçular tarafından gözden geçirilmesinin gereğine inanıyoruz.   Sonradan geriye dönüşü olmayan bir yola girilebileceğinden ciddi şekilde endişe ediyoruz.   Örneğin; okullarımızda bu ve buna benzer  risk gruplarına yönelik iyileştirici çalışmalar yapılırken; projenin odağında yer alan madde, doğrudan konuşulmasına izin verilmez.
  
 Aynı durumu Emniyet Müdürlüğünün çalışmalarında da görmekteyiz. Bir suç ne kadar aleni ve çok kişi tarafından işlenirse, o kadar yaygınlık ve meşruluk kazanır. Üç kişiyi kurtarma adına milyonlara propaganda yapmanın anlamı var mıdır?  Faydasından çok zararı olan bir ilaç kullanılır mı?   Çeşitli sporların ligini kurup sahaya, ’’Madde bağımlıları ligi’’ adına çıktığımızda taraftarlar ve seyirciler kimler olacaktır? Adlarını vermek istemediğimiz madde bağımlılarını hangi kategorilere ayıracaksınız? Takımlar, hangi kimlikle, kimin adına ve hangi taraftar alkışları ya da küfürleri karşısında oynayacaklardır?
    
Bu oyunun kazananı ve kaybedeni olacaktır. Oyun sırasında ya da sonrasında tam tedavi edilemeyenlerin taşkınlıkları kim, nasıl kontrol edecektir? Yeni bir kavga ve anarşi ortamı mı oluşturacaktır? Normal bir maçın sonuçlarını kontrol edemeyen polis nerede ise cezai ehliyeti olmayanlardan oluşan bir kitlenin meydana getireceği sonucu nasıl kontrol edecektir?

Bu projenin faydasından çok zararı olacağına inanıyoruz. Kötü bir örnek olacağı endişesi ile Sayın Bakanımızın buna müdahil olacağını düşünüyoruz. Cezai ehliyetleri zaafa uğramış madde bağımlılarının maç sırasında ya da sonrasında çıkması muhtemel kavgalarda herhangi bir çocuğun ölmesi durumunda katil kim olacaktır? Anneler- babalar kimin ya da kimlerin yakasına yapışacaklardır?

Sporla bu insanları rehabilite etmeye çalışmak farklı, ligini kurmak ise daha farklıdır.Selam ve sevgi ile...

/Mustafa GENÇ
07.08.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder