26 Ağustos 2014 Salı

Karadeniz İntikam Mı Alıyor?

  
‘Denizi kara, karayı para yapacağız’ diyenler gelişigüzel doldurdu. ‘Bol avlayıp çok kazanacağız’ diyenler denizdeki balığı azalttı. Balıkçılara gelişigüzel barınak, çekek yeri, liman yapanlar sahil dengesini bozdu. Önlem almak isteyenler; kaş yaparken göz çıkardı.

Abandone olan Karadeniz, bir türlü toparlanamazken, her gün sıcaklardan bunalıp serinlemek isteyenlerden adeta intikam alıyor. Her gün boğulanların haberleriyle ürküyoruz. Yarım metrelik yerde kumun çekilmesiyle yüzenlerin dibe çekildiği iddiaları hayli ağırlıklı. Hatta boğulmalara anlam veremeyenler var. ‘Ne oluyor Karadeniz’e?’ diye soranlar da.

Pazar günü evimin balkonunda gazete okurken, koşuşturmalara tanık oldum. Karadeniz’in gençleri sürüklediği, can pazarının yaşandığı haberlerini aldım. Sonrasında da kendi kendime ‘Ne oluyor bu denize’ diye sordum. Fazla eskiye gitmeye gerek yok.

Samsun sahilleri, Türkiye’nin en güzel kumsalına sahipti. Bu mevsimde hiç de böyle hırçın değildi.
Düşündüm. Bizi yönetenlerin bilinçsizliklerine kurban verdiğimiz düşüncesine kapıldım. Hesap-kitaptan yoksun insanların doğamızın dengesini nasıl bozduklarını görür gibi oldum. Yıllar öncesiydi Rize’de deniz doldurulmuştu. O dönemin belediye başkanı Ekrem Orhon denizi kara yapmıştı. Haliyle karayı da para.

Sonrasında Samsun’da deniz dolduruldu.İlerleyen yıllarda Kemal Vehbi Gül dolgu alanlarını genişletti. Doğu ve Batı dolgu sahaları onun eseri. Hiç sorun olmamıştı. Zira hesap-kitap yapılarak gerçekleştirilmişti. Ya sonrasındaki dolgular?

Sormayın. İhtiyaç gerekçesiyle yapılan barınaklar, çekek yerleri hesap-kitaptan yoksun olunca sahillere darbe vuruldu. Denize T’ler yapılarak önlem alınmaya çalışıldı. Olmadı. Şimdi duvar çekiliyor. Bu tutar mı, zaman gösterecek.

Günümüzde mühendislik ne yazık ki hak getire. Mühendis mi yetiştiremiyoruz, yoksa mühendislere bihaber olan yöneticiler mi dayatıyor? Onu-bunu bilemem. Bilebildiğim dengenin bozulduğu. İnsanlığa zarar verdiği. Önlemlerin de komediden öte gitmediği. Denizde boğulanlara mı yanalım, yoksa çarçur edilen paralara ve hırçınlaştırdığımız Karadeniz’e mi? Yorum sizin.

/Avni DEMİR
26.08.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder