14 Ağustos 2014 Perşembe

Bence Samsun'a Bir Kaç Santral Daha Yapılmalı..

Bu kentin insanı öylesine sesiz ki, kuzu gibi.. Uzat boynunu de uzatır.. Kokla bakim şu zehiri de, 'sormaz koklar'.. Ya 'tıpış, tıpış, ya da 'paşa gibi'dir maşallah.. Bu kentin siyasileri öylesine 'ilgisizdir ki'... Samsun'un teşvik yasasına alınmadığını gurup toplantısında teşvik alan iller açıklanırken öğrendiğinde 'birden irkilir'.. Herkes izler onun ekrandan nasıl, şaşırdığını, duyduklarına inanamadığını..

Bu kentin bürokratları o kadar 'itaatkardır ki', ikinci santral ağır gelir, hele kömürleyse, demez asla.. OMV yapılırken, onca  mahkeme süreci yaşadık, usulsüz olarak çalıştı, göz yumduk, bu kömürle çalışacak, halk tepki gösterebilir, gibi bir açıklama da olmaz.. Zaten daha önce de 'tepkileri göğüsleriz, mobil santrali Bartın istemiyorsa bize gönderin diyen yerel yöneticimiz de var.. Yani anlayacağınız yine iş başa kalıyor.. Bizler tepki göstereceğiz, bir gurup çevreci, tepki koyacak, Ünye'de TÜÇEP santral alanı önünde 'istemezuk pankartları asacak' filan..

Sonra mahkemeler, tepkiler arasında fabrika durdu duracak, mühürlendi derken bir bakmışsınız OMV gibi 'bacasından deneme üretimine geçecek'.. Sonra ver tam gaz ayarı.. Körler sağırlar birbirini ağırlar misali, kömürle çalışacak santralinde 'temeli yakında atılır'.. İzinleri ve veya sözleri almasalar böylesine harekete geçer miydi şirket.. Yerini satın almıştır, yatırımlarının siparişlerini çoktan vermiştir.. Benim anlamadığım ne biliyor musunuz?.. Hadi biz önümüze gelen haberlerle uğraşıyor, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine endekslenmiştik ve ekstra bilgire sahip olamıyoruz da; Bu kentin yetkilileri, Terme'nin Belediye Başkanı çevreci Şenol Kul da mı bu konudan haberdar olamıyor anlamıyorum..

Sevgili başkanın OMV ile verdiği mücadeleyi bilmesem, "Bize de mi cambaza bak" yapıldı diyeceğim ama işin aslını kendisi açıklayacaktır elbette.. Vali Hüseyin Aksoy.. AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş.. Terme Kaymakamı.. Onlarda mı habersiz..

Bu şirket 'haritadan bakıp, Samsun'un Kozluk ilçesine kendiliğinden konmadı ya.. Hadi OMV doğalgazlıydı, kirlilik alt düzeydi filan ama kömür de neyin nesi oluyor.. Şirket yetkilisi belli ki Samsun'u bilmiyor, bizim arkadaşlarımıza söylediği söz çok komik.. 'Zaten şehirde kömür kullanılıyor. Biz kömürü tek bacada toplayacağız filan diyormuş'.. İyi de Samsun'da doğalgaz kullanılıyor, sayın yetkili... Yani kömürü hayatımızdan çıkardık..

Haritadan bakıp, Terme'nin Kozluk ilçesi küçük görülebilir ama ardında koca bir Samsun var.. Yani hepimiz bir kez daha aldatıldık.. Kömürle çalışacak bir santral sessiz sedasız gerekli girişimlerini yaptı, devlet yerini gösterdi, onlar da çalışmalarını başlattı.. Bir tek hata yok, girişimlerinde.. Hepsi planlı yapılmış.. Öyle ki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi 'tık çıkmadı' bu konuda kimseden.. Seçimler bitti iki gün geçti, halk bilgilendirilecek denildi.. İyi ama onun 15 gün öncesinden ilan edilmesi gerekmiyor mu?.. O da ilan edilmiştir, bir yerlerde.. Ama formalite yerini bulsun, halkı bilgilendirme yapıldı denilmek için seçimin bitmesi beklenmiş  olmalı.. Toplantı bugün.. Biz de bugün vakıf olduk konuya, tüm kentin zatı muhteremleriyle.. Tebrik ediyorum..

Bu kadar gizlilik içinde bu işi yine başardılar.. Samsun'un siyasilerine çok şey demiyorum.. Onlar zaten 'üçüncü dönem gitti, ne yapacağız', diğerleri de oh bizim daha iki dönem var, liste garanti demenin rahatlığıyla 'tüm enerjilerini Başbakan Erdoğan'ın köşk seçimi için harcadılar.. Yereldeki siyasilere zaten sözümüz yok... Onlar da bizim gibi şaşkınlık içindedir.. Yani sonuçta, son dakikada kuyruğundan gördük olayı.. Belki başka santrallerde vardır diye söylüyorum..

Samsun'a dört santral yetmez.. İkisi Tekkeköy'de, ikisi OMV'de.. Bana göre sahile bir kaç tane daha santral yapalım.. Sıcak havayı bassınlar Karadeniz'in temiz sularına.. Balıklar ölsün, ekolojik denge bozulsun.. Çünkü temiz hava bu kente iyi gelmiyor.. Kirletelim sahili, doğayı... Çünkü oksijen zehirlenmesi yaşıyoruz.. Karbonmonoksite ihtiyacımız var.. Siz yetkililerden daha iyi mi biliyorsunuz..

Bakın bir profesör ne diyor fazla oksijen için: Öldürücü bile olabilir. Vücut içinde ciddi hasarlara yol açabilir. Solunum merkezinde depresyona yol açarak hastaların kendi doğal solunumunun bozulmasına neden olabilir. Ayrıca dokulardaki oksijen fazlalığı; özellikle damar sertliği, bronşit, Alzheimer, inme, MS, Parkinson, diyabet gibi hastalıklarda, komplikasyonların daha erken çıkmasına yol açabilir.

Bir de tavsiyesi var.. Oksijen fazlalığına karşı; bol miktarda nar, elma, kayısı, çilek ve kırmızı üzüm gibi antioksidan içeren meyveler yiyin.. Ayva niye yok şaşırdım aslında..

(Not: Aldığım bilgiye göre gerçekten hiçbir yetkilinin haberi yokmuş. Başkan Şenol Kul kendisi ifade etti)

/A.Yener CABBAR
14 Ağustos 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder