23 Ağustos 2014 Cumartesi

O Santralden Öyle Bir Vazgeçersiniz Ki

“O santralden vazgeçmedim” şeklinde bir açıklama yapıyor zehir kusan santralin sahibi yatırımcı firma. Bu cesareti nerden alıyor. Elbette yasaların işletilemediği Muz Cumhuriyetinde yaşadığının bilincinde. Danıştay kararlarına rağmen OMV’ nin bir gün dahi kapatılamadığını biliyor. 301 madencinin ölümüne zemin hazırlayan yatırımcılara dahi bir yaptırım uygulanamayan bir ülke çünkü. Türkiye çed raporunun alınmadan bir santralim İl Özel  İdaresinin  özel izni ile inşat yapıldı. Bu kentte kimsenin sesi çıkmadı. Danıştayın yürütmeyi durdurma kararının ardından sanki izni İl Özel İdaresi değil de Mecidiye esnafları vermiş gibi büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bir anda herkes kafasını İncesu veya fener plajının kumlarına gömmüş ve herkes sorumluluktan kaçmış ve sonuçta işletmenin kapıları açılmıştır.

O dönemde ayakta kalan ve mücadele eden tek yetkili belediye başkanı Şenol Kul olmuştur. Bugün de olanı biteni iyi bilen firma sahibi santralden vazgeçmeyeceği şeklinde açıklamalar yapmak cesaretini göstermektedir Ancak bugün yörede yaşayanlar  tehlikeyi yaşayarak görmektedir.  850 işçi alınacağını ifade eden OMV bugün ancak 50 kişi istihdam etmektedir. Kirlilik ve bozulan doğa yapısı ise ayrı bir handikaptır.  1. sınıf tarım arazilerinin zehir kusan santrallere terk edilmesini devleti idare edenlerin dışında hiç kimse hazmedememektedir. Karşı çıkanlar ise yatırımcı düşmanı ilan edilmektedir. Şu kadar enerji sağlanacak şeklinde propogandalar üretilmektedir. Yenilenemeyen enerji kaynaklarının yok olduğu gerçeği göz ardı edilmektedir. Alternatif kaynaklar ise desteklenmesi bir yana önlerine set çekilmektedir. Üretilecek fazla enerjinin devlet tarafından satın alınmasına ilişkin yönetmelikler vatandaşın değil yatırımcıların lehine düzenlenmektedir.

Samsun halkı artık bilinçlenmiştir. Bizzat devlet ve hükümet yetkililerinin ön ayak olması ile kandırıldığını anlamıştır. ‘Bölgede istihdam sağlanacak kirlilik olmayacak’ masallarına inanmak mümkün olmayacaktır. Bugün Termelilerin yine de misafirperverlik göstererek halkı bilgilendirme toplantısı için yer tahsis etmelerini şirket yetkilileri takdirle karşılamalı. Yarın bırakın yer tahsis edilmesini oturacak sandalye bile bulamayabilirler. Muhtarları kandırarak onlara belirli menfaatler sağlayarak ellerinden arazileri kapatmak devri de sona ermiştir. Bu nedenle şirket yetkililerini uyarıyoruz. Halkın muhalefetine rağmen o santrali faaliyete geçiremezsiniz. İnanın arkanıza bakmaya bile fırsat bulamayacaksınız.

/Süleyman SALUR
23 Ağustos 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder