10 Eylül 2013 Salı

Çalıştay Ve Deniz Yolları –II

Canik Belediyesi tarafından düzenlenmiş “Samsun Trafik ve Ulaşım Çalıştayı”nda deniz yolu ulaşımının Samsun’a katkıları tartışılmıştır. Tartışmaların odak noktasını biri devlet, diğeri de özel sektörden sunulmuş tebliğler oluşturmuştu. Birbirlerinden habersiz hazırlanmış tebliğlerin ikisi de ortak paydayı bulmuştu. 

Dünkü yazımızda devlet sektöründen sunulmuş tebliğden söz etmiştik.  Bugünkü yazımızda da özel sektörün bakış açılarını yansıtmaya çalışacağız. Tebliğ, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunun ilk 100 firma içerisinde sürekli olarak yer alan Yeşilyurt Grup’un bir yöneticisinden gelmişti.

Yeşilyurt Liman İşletme Md. Sn. Ali Arif Aytaç’ın imzasını taşıyan tebliğde şunlar dile getirilmiştir: “Samsun’un, Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri,  Avrupa ve Ortadoğu-Afrika arasında bir aktarma merkezi ve köprü oluşturmasından kaynaklanan avantajlı konumunun da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Bu konumunun en kilit ayağını deniz yolu oluşturmaktadır. Dış ticaretimizin miktar açısından yüzde 86,3’ü deniz yolu ile gerçekleştiriliyor. Samsun şehrini de bir liman şehrine dönüştürmek için kamu ve özel sektörün el ele çalışması gerekiyor.

Batısında ciddi bir üretim alanı, doğusunda ciddi bir tüketim alanı bulunan ilimizin coğrafi konumunun getirisi olan bu ayrıcalık, bölgede lojistik bir üst olma şansını da beraberinde getiriyor. Bu konuda son dönemde Samsun Valiliği koordinasyonluğunda yürütülen lojistik üs kurulması projesi hızla sonuçlandırılmalı ve faaliyete sokulmalıdır.

Kara yolu bağlantı yollarının ivedilikle çözülmesi gerekmektedir, bu noktada en aktif rol oynayacak kısım belki de demir yoludur. İlimizi bir aktarma olarak kullanmak isteyen firmalar vagonlarla tüm yüklerini dünyaya taşıyabilmelidir. Deniz ticaretinin turizm ayağı da buna paralel gelişme göstermesi gerekmektedir. Komşu ülkelerle özellikle yaz ayları günübirlik feribot seferleri ve benzeri aktiviteler düzenlenmeli ve teşvik edilmelidir. Bugün denizyolu taşımacılığında yaşadığımız sorunların tümünün kaynağı bunun öneminin farkında olamayışımız buna göre planımızın olmayışıdır… Bu bağlamda bugün bunları tartışıyor olmak bile bu konunun önemini anladığımızın göstergesidir…” 

Başarı dileklerimizle,
Selam ve sevgiler.
/Mustafa GENÇ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder