13 Eylül 2013 Cuma

Sokaklar…

Kavga etmek sokakta öğrenilir, selamlaşma ve dostluklar sokaklarda öğrenilir, demokraside sokaklarda öğrenilir. Brezilyanın, futbolcu yetiştiren alt yapılarının en önemli tesisleri sokaklardır.
Futbolda, tıpkı demokrasi gibi sokak aralarında öğreniliyor. Sokaklar yaşama tuzak hazırlanan alanlar değildir, sokaklar yaşamın mektebidir.

Siyasiler şu noktayı anlamalıdırlar, seçim çalışmalarında neden sokaklara çıkıyorsanız, sesini duyurmak isteyen gençlerde onun için sokaklara çıkıyorlar. Gençlerin sokaklara çıkmalarının arkasında başka şey aramamak lazım.Ne yapalım, Demokrasi böyle bir şey, İnsanlar, taleplerini seslendirmek içinde sokakları kullanırlar.

Evde eşiyle yaptığı tartışmalarda, çocuğunun eğitiminde, şiddet kullanmayı çözüm sanan insanlar, farkına varmadan toplumun aile düzenini ve yapısını bozmaktadırlar. Demokrasilerde de, her sokak eylemini yasa dışı sayanlar da, farkına varmadan, toplum düzenini ve demokrasiyi bozmaktadırlar.

Aile içi anlaşmazlıklarda veya sokak eylemlerinde en iyi yol, tarafların birbirlerini dinlemesidir.  Eğer dinlerseniz, sorunu anlamaya bir adım atmış olursunuz, bu davranışınız, soruna çözüm bulmayı kolaylaştıracak en doğru adımdır. Şiddet uygulayarak ve korkutarak, sorunları geçici olarak bastırabilirsiniz ama çözemezsiniz. 

Eğitimde, ailelere ve eğitimcilere anlatmaya çalıştığımız bir laf vardır. “Saklama hırsız edersin, söyleme arsız edersin” diye! Kitleleri arsız etmeyiniz. Demokrasi ile şiddetin yan yana yaşaması mümkün değildir. Aynı şeyleri düşünmeyen insanlar bir arada yaşayacaklar, bir arada yaşarken, birbirleri ile mücadele etmeleri de gerekecek, işte bu mücadeleyi kafa göz yarmadan yapmayı becerebildikleri sistemin adıdır demokrasi. 70 yıllık demokrasimize ve demokrasi deneyimlerimize yakışan budur.

Siyasetçiler ve özelliklede iktidar olanlar, halkın kavga etmeden birlikte yaşamalarını sağlayacak ortamı hazırlamalıdırlar. Zaman zaman, siyasi iktidarın uygulamalarını beğenmeyen halk sokaklara çıkabilir, sokaklarda tepkilerini dillendiren halkı dinleyebilmektir demokrasi. Bu cennet vatanı, demokrasi ile idare etmek bu kadar zor mu?

/Tekin AKIN
13 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder