23 Eylül 2013 Pazartesi

Milli Eğitim Bakanı’ndan Beklediklerimiz -VIII

Eğitim olmadan hiçbir şey  olmaz. Tüm milletlerin ve fertlerin gelecekleri eğitim ile kaim olacaktır. Milletimizi meydana getiren fertler ile milletimizin kendisinin geleceğini kaim kılacak eğitime ihtiyacımız vardır. Bunun için de öncelikle “ne olmak” istediğimizi ya da çocuklarımızı nereye taşımak istediğimizi açık ve net olarak ortaya koymalıyız. Bunu biz de bileceğiz, çocuklarımız da bilecektir. Bu da misyonumuzla birlikte vizyonumuzdur. Milli Eğitim Bakanımız Sn. Nabi Avcı’dan  milletimiz adına bu netliği bekliyoruz.

Konu ile ilgili atılması gerekli en önemli adımların başında öncelikle Anayasal ve daha sonra da yasal düzenlemelerdir. Yasal düzenlemeler yapılırken, kabul tarihi 14/6/1973 ve Resmi Gazete’de yayım tarihi 24/6/1973 olan 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu  gözardı edilmemesinin gereğine inanıyoruz. İlgili yasanın ikinci maddesinin 3. paragrafının sonunda ; “…Böylece bir yandan Türk vatandaşlarının ve Türk toplumunun refah ve mutluluğunu artırmak; öte yandan milli birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak ve nihayet Türk milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçkin bir ortağı yapmaktır.” Denilmektedir.

40 yıl önce hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuş bu yasa bugünün yükünü çekmesi  ve geleceğe taşıması mümkün görülmemektedir. Türkçenin dahi güzel kullanılmadığı bu paragraf yeniden yazılmalıdır. Bu paragraf bir taraftan ötekileştirici, diğer taraftan ise sömürgeleştirici zihniyeti aşılamaktadır. “…Türk milletini çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı, seçki bir ortağı yapmaktır”  ifadesinden ne anlayacağız? “Çağdaş uygarlık” nedir? Kurucusu kim, değerleri neye dayanmaktadır? İslam medeniyetini mi, yoksa Batıyı mı anlayacağız? Dünyayı “ küresel kültür, ekonomi ve değerler pazarına dönüştüren tek dişi kalmış canavarın” iştahını mı anlayacağız ve artıracağız?

Çocuklarımızı “çağdaş uygarlığın ortağı ve payandacısı mı” yoksa kendi medeniyetinin  inşa  edicisi,  medeniyetini  barışın yegane  müessisi olarak gören olarak mı yetiştireceğiz? Çağdaş uygarlığın payandacısı olmak ile insanlık ailesi ile barış içinde  birarada yaşama iradesini birbirinden ayırarak tüm aydınlarımızı ve eğitimcilerimizi bu paragraf üzerinde düşünmeye ve Sn. Bakanımızın da  gereğini yapmasını bekliyoruz. Selam ve sevgi ile…

/Mustafa GENÇ
23.09.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder