15 Mayıs 2012 Salı

Canik İMKB Anadolu Lisesinden Sıra dışı Bir Proje -II

Vakıf Bedduası
Osmanlı, bir anlamda vakıf medeniyeti olarak da nitelendirilir. Vakıf, Allahın özel mülküne ve korumasına tevdi edilmiş bir hayırdır. Bu nedenledir ki, vakıf malına yaklaşırken çok dikkatli olmak gerekir. Vakıf malını yiyenin pek güldüğü görülmemiştir.

Özellikle Cumhuriyet sonrasında birçok vakıf yağmalanmış, el konulmuş, bakımsızlıktan yıkılmış , çürümüş ve satılmıştır. Nice camilerin, şifahanelerin, aşhanelerin, mescitlerin, camilerin, medreselerin, misafirhanelerin ve kütüphanelerin bir kısmı bakımsızlıktan yok olup giderken, bir kısmı da gayrikanuni yollarla özel mülkiyete geçirilmiştir.

İşte bunların olmaması için vakfiyelerin sonunda vakıf sahibi tarafından beddualar yazılır. Örneğin; Vakfın şartlarını ve amacını değiştirmenin ve ona zarar vermenin haram olduğu belirtildikten sonra genelde şu beddua yapılır: Malik(Allah) onların isteklisi, zebaniler denetçisi ve cehennem nasibi olsun. Zira Allahın hesabı hızlıdır. Kim bunu işittikten sonra , onu değiştirirse; onun günahı , değiştirenlerin üzerindedir. Kuşkusuz o, iyilik edenlerin ecrini zayi etmez. (Kanuninin Vakfiyesinden…)

Asr-i Saadet döneminde başlayan vakıflaşma Emeviler, Abbasiler ,Selçuklular ile devam etmiş ve Osmanlı ile doruğa tırmanmıştır ki, başta eğitim olmak üzere nerede ise sosyal hayatın tamamı söz konusu vakıfların kontrolündeydi. Bu nedenledir ki İrem Sönmez kızımızın projesinin adı İlginç Vakıflar ya da Sosyal Yaşamda Vakıflar şeklinde de olabilirdi.

Bu konuda bazı örnekler şöyledir: Gölleri Temizleyen Vakıf, Amalara( Görme Engellilere) Yardım Eden Vakıf, Kayıkçı ve Hamal Dostu Vakfı, Pikniğe Götüren Vakıf, Kaşıkçı Mustafa Efendi Vakfiyesi(öğrencilerin yetiştirilmesi için öğretmenlerin motivasyonu için yardım yapar.), Yuva Kuran Vakıf, Yetim Çeyizi Donatan Vakıf, Nefes Aldırmak İçin Kurulan Vakıf, Borçlu Dostu Vakfı, Papuç Parası Veren Vakıf, At Vakfı, Sebest Bırakılan( azad edilmiş) köleleri kollayan Vakıf, Meyve Vakfı, Leylek Hastanesi Vakfı, Hizmetçilere ve Garsonlara Yardım Vakfı.

Bu ve bunlara benzer yüzlerce vakıf Osmanlıda faaliyet göstermiş, toplumu diri tutmuş, devlete yardımcı olmuş, din farkı gözetmeksizin insanlığa hizmet etmişlerdir. Bugün de bunlara benzer vakıflar aynı misyonla çalışmalarını sürdürmektedir. Her şeyden önce böyle bir konu seçen Canik İMKB öğrencisini, alanı olmadığı halde teşvik ve yardımlarını esirgemeyen danışman öğretmenini ve okul yönetimini kutluyorum. Selam ve sevgi ile…

15.05.2012
/Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder