18 Mayıs 2012 Cuma

19 Mayısı Doğru Anlamak ve Anlatmak

19 Mayıs, Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Osmanlı için bir dönüm ve dönüşüm noktasıdır. 19 Mayıs, ölmüş kabul edilen bir annenin doğum sancısıdır. Bu noktayı göremeyenler ile basit ideolojik hesaplarla tarihi gerçekleri örtmeye çalışanlar aslında, tarihi yapanlara olduğu kadar gelecek nesillere de büyük zulüm yapmaktadırlar.

Bizim kuşağın 19 Mayısları bayramdan çok övgü ve sövgü günleri ile biraz da baldır- bacak gösterisi idi. Artık 19 Mayıslar övgü ve sövgü günleri olarak değil, nasıl bir spor ve nasıl bir gençlik sorularının cevaplandırıldığı ve tartışıldığı günler olmalıdır.

Atatürk’ün İstanbul’dan kaçarak Samsuna geldiği yalanlarının artık çok gerilerde kaldığını hepimiz biliyoruz. Ayrıca Padişah Vahdettin’in de Atatürk’ü ülkeyi kurtarma amacıyla Anadolu’ya gönderdiğinin de doğruluğunu…Atatürk Samsuna gönderilirken kağıt üzerindeki görevi, Samsun ve çevresindeki asayişi düzeltmek, asıl görevi ise, görünmeyen fakat, asıl görevi olan Anadolu’yu ayaklandırmak ve düşman işgaline son vermekti.

Nitekim İstanbul’dan ayrılmadan önce Padişah tarafından kabul edildiğinde kendisine, …Paşa paşa, memleketi kurtarabilirsiniz denilmesi, Atatürk’ün ikinci ve esas görevini ifade eder. Ancak o günün şartlarında bunun açıkça ilan edilmesi mümkün değildi.

Ayrıca Hüsrev Gerede ile görüşmesinde de, seyahatinin resmi şeklinin, Samsun ve havalisi ile Şark vilayetlerindeki asayişsizliği düzeltmek üzere muvakkaten Sultan Vahideddin ve Sadrazam Damat Ferid tarafından gönderildiğini, fakat asıl maksadının düşman süngüleri altındaki bir yerde milli birlik ve kurtuluş teşkilatı yapılacağından bu kutsal gaye ile milletin sinesinde çalışmak üzere Anadolu'ya geçeceğini bizzat ifade etmesi de bu gerçeği ortaya koymaktadır.

19 Mayıs bizimdir. O günün şartlarında alınabilecek en kutsal bir adım, alınabilecek en iyi bir karardı.  19 Mayıs, ölmüş zannedilmiş bir annenin canlı doğumudur. Bu çocuk, bugünkü Türkiyedir. Bugünü doğru anlayalım, doğru anlatalım.Selam ve sevgi ile… 

18.05.2012
/Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder