9 Mayıs 2012 Çarşamba

Samsun Çağdaş Hekimler Grubu Ne Diyor ? -1

Dün gazetemizde ÇAĞRI başlığı ile tam sayfa bir metin vardı . Samsun’da görev yapan 202 hekimin imza koyduğu –2 günde ulaşılabilen- önemli bir metindi. Evet Tabip odası 13 Mayıs’ta seçimli olağan genel Kurulu’nu yapıyor. Bu seçim kentin sağlık hakkı mücadelesi için büyük önem taşıyor.

Bugün gelinen noktada , halkın sağlık talebi piyasa düzeni için bir arz/talep ilişkisindedir. Kentimizin hekim örgütü 2002 den beri –iki dönem hariç - sağlık hakkı ve hekim özlük hakkı mücadelesini temel alan bir anlayış ile idare edilmektedir. Bu tarihsel süreç, Sağlıkta Dönüşüm (Çöküş) programı denilen IMF ve Dünya Bankası Temelli piyasacı anlayışın ülkemiz sağlık sistemini bir kaosa sürüklediği zaman dilimine denk gelmektedir.

Samsun Çağdaş Hekim Grubu ‘’yeniden, gelenekten, sağlık ve hekim hakkı için, her türlü otoriteden bağımsız hekim örgütü’’ amacıyla 13 Mayıs’ta yapılacak seçimlere tüm birimlerde hekimlerle buluşarak hazırlanıyor. . Çağdaş Hekim Grubunun seçim çağrısı Samsun’lu hekimlerin özlük hakları ve Samsun’un Sağlık Hakkı açısından bir manifesto niteliğindedir:

Sağlık Bakanı’nın “Bir kanun yaparız deriz ki Eczacılar Birliği, Tabipler Birliği, Diş Hekimleri Birliği’nin birlik kanunları iptal edilmiştir. Hadi bakayım Danıştay karar alsın da göreyim bakıyım. Hangi kararı alacağını ondan sonra göreyim bakayım ben!” dediği bir ortamda Samsun Tabip Odası seçimine gidiyoruz. AKP’nin yaşamın her alanını ele geçirme çabasının bir parçası olarak, kendisine muhalefet eden meslek örgütlerinde de iktidara kendisine yakın grupları getirme çabası yürüttüğü bir dönemde odamız seçimlerine gidiyoruz. Bu ortamda gidilen seçimlerde, her tür iktidar odağından bağımsız, hekimlerin gerçek temsilcisi olan grup Çağdaş Hekimler Grubu’dur. Çağdaş Hekimler Grubu sağlık ortamını ciddiyetle izliyor, analiz ediyor. Sağlık alanı ile ilgili yanlışları, çıkış yollarını işaret ediyor. Biz hekimler Türkiye sağlık ortamında yaşananlardan hiç memnun değiliz. Sağlık alanında işler iyiye gitmiyor. Elbette bu durum yeni değil. Yakın geçmişe bakarsak birbirini tamamlayan politikaların izlendiğini, TTB yönetimlerine aday olmalarına karşın seçilememiş hekim Bakanların bizi bugünlere getirdiğini biliyoruz.

İster aile sağlığı merkezinde aile hekimi, ister üniversitede öğretim üyesi, ister asistan hekim, ister acil hekimi, , ister kurum hekimi olsun, hekimlerin bugün ve gelecek endişesi artmıştır.

Hastaneler ciddi mali sıkıntılar yaşamakta, kamuda performans ödemeleri aydan aya azalmaktadır. Bugün kamuda, performans kıskacı ve Bakanlığın yap-boz tahtasına dönmüş uygulamaları altında zorlanırken, özelde meslektaşlarımıza ödenmeyen, geciktirilen ücretlerle karşı karşıyayız. Hekimliğimiz, Sosyal Güvenlik Kurumu, SUT baskıları altında, hastaların gerçek ihtiyaçlarından uzaklaşmış durumdadır.

Bakanlık ve SGK’nın politikası hep aynı. Önce performansa dayalı yüksek ücret ile hekimin güvenceli çalışma hakkı elinden alınıyor. Ardından bu ödemeler keyfi biçimde azaltılıyor. Kamu Hastane Birlikleri Kanununun ise, güvencesiz, uzun süre çalışma, niteliksiz hizmet anlamına geldiğini biliyoruz. Hepimizi taşeronların emri altında çalışan, tekel işçisi gibi 4C’li yapmak istediklerini görüyoruz. Üniversitelerde, hekim yetiştirecek meslektaşlarımızın günde 14-15 saat hasta görmek zorunda bırakılmaları, hükümetin halkın sağlığına ne denli önem verdiğinin açık bir göstergesidir. İşyeri hekimleri, kurum hekimleri ise gözden çıkarılmış, kendi kaderleriyle baş başa bırakılmış durumdadır. Kısacası ne bugün ne de gelecek için, hükümetin uygulamaları sürdürülebilir bir umut vaat etmemektedir. Aksine atılan adımlar, birbiri ardına getirilen yasalar biz hekimlerin geleceğe yönelik endişelerini ve kaygısını giderek artırmaktadır.

Bugün, hükümetin sürdürdüğü politikalara karşı hem geçmişinde, hem de bugün karşı çıkan, Samsun Tabip Odası’nı Bakanlığın bir genel müdürlüğü gibi görmeyen kuvvetli bir çıkışa gereksinim var. Hekimlere hürmetsiz bu politikalara karşı, hekim hakkı ile halkın sağlık hakkını, birbirini tamamlayan bir anlayışla savunan bir yaklaşıma gereksinim vardır. Çağdaş Hekimler bu anlayışın ürünüdür.

Samsun Tabip Odası 2012–2014 dönemi seçimleri yaklaşıyor. 13 Mayıs için Samsun’da görünen iki listeden biri Çağdaş Hekimler. Bu seçimler Sağlık Bakanlığı’nın yıllardır sağlık alanında sürdürdüğü uygulamaların, “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın, yaşama geçirmeye çalıştığı Kamu Hastaneleri Birlikleri Yasası’nı içeren politikaların hekimlerce kabul görüp görmeyeceğini ortaya çıkaracak bir referandum niteliğindedir. Hekimler, boyası her gün dökülen, gerçek ve bir o kadar acımasız yüzü her geçen gün biraz daha net görülen bu politikaların giderek daha çok farkına varmaktadırlar. Bu seçimlerde bu farkındalıklarını seçim sonuçlarına yansıtacaklarını ve karşı duruş sergileyeceklerini hep birlikte göreceğiz. Meslektaşlarımızın bu dönemde seçimlere gelmesi, oyunu kullanması, iradesini sandığa yansıtması önceki yıllara göre daha yaşamsal ve çok önem kazanmış durumdadır. Samsun’lu hekimlerin meslek odalarını iktidara, iktidar yandaşlarına asla teslim etmeyeceğine inancımız tamdır. Hekimler odalarına, mesleki bağımsızlıklarına ve geleceklerine seçimlerde sahip çıkacaklardır.

Ülkemizde bugünlerde yapılmakta olan tüm Tabip Odaları seçimlerinde esas olarak iki hat belirgin olarak ortaya çıkmıştır. Bütün Samsun’lu Hekimlerini Bir Arada, Dayanışma İçinde Olmaya Davet Ediyoruz. Samsun Tabip Odası Bir Bakanlık Bürosu Değildir, Olmayacaktır. Samsun Tabip Odası Hekimlerindir, Hekimlerin Kalacaktır.

/Cem ŞAHAN
09 Mayıs 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder