29 Mayıs 2012 Salı

Gerze'de Santral Olursa, Asit Yağmuru Samsun'a Dökülür.

Gerze'de bir termik santral girişimi var. Yaykıl Köyü'ndeki bu santral ne ile çalışacak biliyor musunuz?.. Kömür... Ve milyonlarca ton kömür, yanacak, elektrik üretecek ve asit yağmurları, kükürt dioksit, zehirli diğer gazlar atmosfere salınacak..  Hem de zehir bir kokteyl kıvamında.. O gazlar öylesine yayılacak ki; kuzey ve kuzey batıdan esen rüzgarlarla doğrudan doğru'ya önce Bafra, sonra da 19 Mayıs ilçesi ve Samsun'a gelecek.. Zehir soluyacağız yani..

Santral yüksekliği bin metreyi bulan Dranaz Dağları'nın yakınlarında olduğundan öncelikle belki o nokta etkilenecek ama atmosfere yayılan o zehirli gazlar sonuç olarak rüzgar ile bizim hava sahamıza da girecek.. Samsun Terme İlçesi Kozluk Beldesi'nde doğalgazla çalışacak olan santrale karşı mücadele verirken, hemen batısında öyle bir tehlike 'ÇED raporu almak için mücadele veriyor ki' inanılır gibi değil.. Hafta sonu Sinop ve Gerze bölgesinde olduğumuz için konuyu inceleme fırsatımız oldu. Vali Dr. Ahmet Cengiz ile de konuştuk..

Vali Cengiz, elbette enerji politikasının 'devlet politikası olduğunu' söylüyor ama Sinoplu, "bizim geleceğimiz ne olacak diye haklı olarak' soruyor.. Bence yetmez.. Samsunlu da en az Sinoplu kadar sormalı.. O asit yağmurları rüzgarların etkisiyle nereye düşecek diye araştırmalı.. Bafra Ovası'nda tarım yapanlar, yaklaşan tehlikeyi görmeli.. Sinoplu ne kadar mücadele veriyorsa, biz aslında iki kez vermeliyiz..

Sağımızda OMV, solumuzda kömürlü termik santral.. Samsun'un geldiği noktaya bak.. İki ovası bulunan, hastaneler zincirleriyle dolan, turizm için alternatifler ortaya koyan Samsun, tarım, turizm ve sağlık merkezi olacak diye beklerken, 'iki koldan santraller arasında zehir koridoruna dönüşüyor'.. İnanılır gibi değil.. Biz OMV'nin vereceği zararları hesaplarken, Gerze'de yapılmak istenen kömürlü termik santral olayını 'yöre halkından ve yetkililerden dinleyince', şaşırdım..

Biz doğalgaza karşı çıkarken, kömürlüsünün düşünülmesi akıl tutulması gibi bir şey..  Samsun'a dönünce merak ettim ve tanıdığım uzmanları aradım.. Kömürlü termik santralin zararının boyutlarını sordum.. *Kömürlü termik santraller dünyadaki karbondioksit salımlarının yüzde 41’inden sorumluymuş... Havamız kirlendi ama bu kadar değil..  *Kömür iklim değişikliğine neden olan en tehlikeli yakıt olarak biliniyor.. İklimlerimiz değişti ama bu kadar değil..  *Kömürden çıkan duman, atmosferde kimyasal değişime uğrayıp asit yağmurlarına dolayısıyla asitli yağmurlar da ekosistemlere zarar veriyor..  Yaşamımız felç oldu ama bu kadar da değil..

*Kömür santralleri cıva kirliliğine de neden olur. Cıva, toprağı zehirler ve besin zincirine karışarak sayısız ölümcül hastalığa sebep olur.  Toplu ölümler yaşanabilir ama bu kadar da değil.. *Kömür yanınca ortaya çıkan partiküller ve radyasyon, astım, kalp rahatsızlıkları ve bebek ölümlerine neden olur.  Bırakın bu nesli gelecek neslimiz de tehlike de ama bu kadar da değil... Bu kadar kirlilik arasında turizm ve tarım kenti olamayacağımız belli ama; Dev sağlık guruplarının büyük yatırımlar yaptığı gözde bir kent olacağımız kesin.. Öyle ya, 'hasta bol, işler gıcır'..

29.05.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder