21 Mayıs 2012 Pazartesi

Şu Bir Gerçek Ki; Bu Kent 19 Mayıs Farklı Yaşıyor.

Bu zamana kadar çok 19 Mayıs Bayram'ı gördüm ama Samsun'un bu bayramı bu kadar sahiplenmesine rastlamadım desem yeridir.. O nasıl bir, insan seliydi... O nasıl bir, trafik kilitlenmesiydi... O nasıl bir, kentin her yerinde ayrı ayrı kutlamaydı.. Canik Bölgesi'nde doğu park adeta doldu taştı. Türk yıldızları gösterisini yaparken, inanın Kutlukent Bölgesi'ne kadar araç kuyruğu vardı.. Herkesin ellerinde fotoğraf makineleri, cep telefonları görüntü çekiyorlar. Araçlar yol kenarlarına park etmiş. Çocukların ellerinde bayraklar var. Üst geçitler bile hepsi hınca hınç dolmuş..

Tepelerde insanlar gökyüzüne bakıyor. Ellerinde yine bayraklar... Hemen her evin balkonunda, camında bayrağımız asılı..  Doğu Parkta onlarca genç bir gurup oluşturmuş, 10. Yıl Marşı söylüyor.. Çevresindekiler de onlara katılıyor.. İğne atsan yere düşmez adeta..

Stattaki resmi kutlamaları söylemiyorum; Hiçbir organizeye katılmadan, sadece kendi öz iradesiyle, eline bayrağını alıp sokağa çıkması, doğu parka koşması, sonrasında da yine bayraklarıyla 'o günü yaşamasını'.. Dün belki de kendi adıma da bayramı böylesine dolu dolu yaşadım. Tütün İskelesi'nin önünü görmek gerekirdi. İnsanlar akın akın oraya gelmiş, Ata'nın o ilk adım noktasında 'o günü yeniden yaşıyorlar'..

Trafik yine kilitlenmiş.. İnsanlar adeta sel gibi akın etmiş.. Oysa her gün görebilir orayı.. Ama Samsunlu bir şeyin farkında.. Bu kent 19 Mayıs kenti. Ve bu kent için 19 Mayıs böylesine önemli..  Akşam olunca hem Cumhuriyet Meydanı, hem de Atakum bir başka heyecanlıydı. Işın Karaca ve Edip Akbayram'ın ayrı ayrı konserleri öylesine ilgi gördü ki; yine trafik kilitlendi ve insanlar sel gibi aktı..

Akşamleyin eve trafikten çıkıp ta 22.00 gibi dönerken, hiç sıkılmadım yol boyu otomobilimle dur, kalk yapmaktan.. Çünkü o binlerce insan Atatürk sevgisi ve 19 Mayıs kentinde yaşamanın verdiği coşkuyla sokaktaydı.. Yaşıyordu adeta o günü doyasıya.. Biz farklıyız biz 19 Mayıs kentliyiz diye haykırırcasına, eğleniyor, coşuyordu..  Akşam eve gittiğimde televizyondaki gece haberlerine ancak yetiştim..  İstanbul, Ankara, İzmir'de de coşku vardı. Şişli de on binler yürüdü. Ancak spiker Samsun'a bağlandığında Samsun'daki muhabiri 'günü şöyle özetliyordu'..

'Burası çok farklı. Buradaki ruh çok değişik. Samsun'da öyle bir coşku var ki; sanki 93 yıl önceki ruhla insanlar Atatürk'ü anıyor. Samsun'da nereye baksan o coşkuyla 19 Mayıs kentinde olduğunu fark ediyorsun. İnsanlar bir bayram havasından daha çok, o günü 'ilkadım günü' gibi yaşıyor..  Devam ediyor; Şenlik var, coşku var ama 'daha çok duygusallık da hakim. Buradaki coşkuya bakınca, insanlarla konuşunca, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışının heyecanını yaşıyorsun. Anlatmak zor'.. diyordu..

Bizce de; Evet zor.. Onu ancak bu kentin insanları bilebilir.. Çünkü Samsun'da 19 Mayıs denildiğinde  'tüyleri diken diken olmayan, o anı hissetmeyen, Atatürk'ü anmayan Samsunlu yoktur'.. Onun için kelimelerle ifade etmek de zordur.. Yaşamak lazım.  Tıpkı O muhabirin anlatırken, heyecanlandığı gibi..

21.05.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder