17 Mayıs 2012 Perşembe

19 Mayıs Ruhundan Uzak Kutlamalar İstemiyoruz…

Bayramlarla bu kadar çok uğraşılmasının, yeniden düzenlemeler yapılmasının maksadı nedir bilemiyoruz. Gerçekten silinmek istenen ne, onu da bilemiyoruz. Ama bir şeylere dokunulduğunun farkındayız. 19 Mayıs ruhunun 12 Eylül darbesi ile karıştırılmaması gerektiğini düşünenlerdenim. İçinde Atatürk olmayan bir 19 Mayıs ruhu düşünülebilir mi? Yine içinde Milli Mücadele’nin izleri olmayan bir 19 Mayıs ruhu olabilir mi? Şüphesiz 19 Mayıs ruhunun içerisinde Atatürk ve Milli Mücadele’nin izleri vardır. İşte bu noktada Türk milletini buluşturmak, en doğru olanıdır. Bunun için de yapılması gereken 19 Mayıs ruhuna sahip çıkmaktır.

Samsun, Milli Mücadele ateşinin ilk tutuşturulduğu nokta olması nedeniyle tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Atatürk, 19 Mayıs 1919 günü Samsuna silah arkadaşları ile birlikte çıkarak tarihin akışını değiştirecek önemli bir yola girmiş ve bu yolda büyük başarılar kazanmıştır. En önemlisi Türk milletini yeniden ayağa dikmiş ve kendi kendine yetmesini öğretmiştir. 19 Mayıs basit ve sıradan bir tarih değildir.19 Mayıs çok şey öğreten ve çok şey kazandıran bir tarihtir. Bu tarihin bu milletin kaderini değiştiren bir tarih olduğu unutulmamalıdır. Atatürk’ün önderliğinde Türk milletinin azim ve kararlılığı bu vatanı düşman çizmesi altında kalmaktan kurtardı. Ben 1919 yılı Mayıs ayı içinde Samsuna çıktığım gün, elimde maddi hiçbir güç yoktu. Yalnız büyük Türk ulusunun soyluluğunda doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir güç vardı. İşte ben bu ulusal güce, bu Türk ulusuna güvenerek başladım. Diyen M. Kemal ATATÜRK, gerçek bir önderdir. Onlar 19 Mayıs’la Samsundan bir güneş gibi doğarak düşmanı bu topraklardan tamamen kazımak için yola koyuldular ve bunu başardılar.19 Mayıs bu vatana ruh verenlerin ruhuna ihanet etmeden hatırlanmalı, hatırlatılmalı ve coşku ile kutlanmalıdır. Bugün bunun kıymetini bilmeden 19 Mayıs\ı kutlamanın hiçbir manası olmaz. İşte bu yüzden 19 Mayıs ruhundan uzak kutlamalar istemiyoruz. Ne var ki bu yıl 93.yılını kutlayacağımız Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı alışılagelmişin dışında kutlamalara sahne olacak. Bu durum her ne kadar daha geniş kapsamlı kutlamalar olarak açıklansa da, bazı değişiklikler bu bayramı ruhundan uzaklaştırabileceği endişesine neden olmaktadır. En başta her yıl 8 Mayısta Samsundan yola çıkarılan ve Milli Mücadele yolu izlenerek atletler tarafından Ankara’da 19 Mayıs günü Cumhurbaşkanı’na Türk gençliğinin Atatürk’e bağlılığının ve sevgisinin bir simgesi olan Türk Bayrağı’nın sunulması töreninin yapılmaması çok önemli bir eksikliktir. Yine aynı şekilde stadyum gösterilerinin sadece Ankara’da yapılacak olması başka bir değişikliktir. Stadyum kutlamalarının 12 Eylül ürünü olduğu anlatılmaktadır. Oysaki bu gösteriler stadyumlarda 12 Eylül\den önce de yapılmakta idi. Şimdi ise bu törenlerin 19 Mayıs günü okullara hapsedilecek olması, anlaşılır değildir. Okullarda kutlanacak 19 Mayıslar eninde sonunda bıkkınlık verecek ve ruhundan tamamen uzaklaşacaktır. Bunun doğru bir adım olmadığı endişesini paylaşanlardanım. Emperyalizme karşı özgürlük savaşı vermiş Türk milletinin, gençlerine de o ruhu vermesi gereken 19 Mayıs kutlamaları, özünden hiçbir şekilde daha büyük kutlamalar yapacağız diyerek uzaklaştırılmamalıdır.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının 93.yılında Türk milleti ne yazık ki yeni kutlama programından endişeli. Her şeye rağmen bütün yurtta Türk milleti program dışı olsa da 19 Mayıs ruhunu asla kaybetmeden bayramına sahip çıkacaktır. Şimdiden 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum.19 Mayıs ruhu önünde saygı ile eğiliyorum.

17.05.2012
/Ayhan HAMLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder