8 Mayıs 2012 Salı

Sevgi Bayrağı Samsun'un Simgesiydi.

Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında bu yıl yapılan değişiklikler çok tartışıldı. Samsun haklı olarak, bu coşkuyu farklı yaşamalıydı. Çünkü kurtuluş mücadelesinin başladığı il olma özelliği onu 'farklı kılıyordu'.. Kurtuluş kentiydi çünkü. Hemen kentin girişinde yazan '19 Mayıs Kenti'ne hoş geldiniz' sözü, bu kentin en önemli gurur kaynağıydı.. Anlamı farklıydı bu kentin yaşayanları için.. Samsun'da 19 Mayıs Bayramı'nın 27 gün yaşanacak olmasıyla ilgili Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un yaptığı açıklamayı da 'gururla izledik'..

Çok farklı kutlamalarla Samsun bu coşkuyu yaşamalıydı. Görüyorum ki; yaşıyor da.. Her gün bir yerde bir kutlama programı var... Ama ya Sevgi Bayrağı.. O bayrağın Samsun'dan yola çıkıp, kurtuluş yolunu takip ederek Cumhurbaşkanı'na, 19 Mayıs törenleri sırasında temsil edilmesini 'televizyondan her zaman gururla seyrettim'.. Samsun'da, Atatürk'ün karaya çıkışını temsil eden bayrağın, atletlere teslim edilişini, öpüp teslim alışlarını kaç kez izledim hatırlamıyorum.. Ama çok kez diyebilirim.. Samsun'un o günü çok farklı yaşadığını hepimiz biliriz.

Sabahın ilk saatlerinde düzenlenen törenden sonra atletlerin bayrakla kent içinde attıkları turu ve Amasya'ya doğru yol alışını izlerken görüp de 'kim alkışlamamıştır ki'.. Samsun Valiliği dün öğle saatlerinde resmi internet sitesinden verdiği açıklamayı okuyunca şaşırdım.. Sevgi Bayrağı törenleri de artık iptal edilmişti.. Aynı sitede yayınlanan bayram kutlamaları kitapçığını görünce, bir de oraya bakalım dedim.. Orada kutlamalar vardı.. Aynen duruyordu.. Kafam karıştı. Arkadaşlar defalarca Valiliği aradı..  

Sonuçta öğrendik. Açıklama doğruydu. Sevgi Bayrağı törenleri kaldırılmıştı. Cumhurbaşkanı'na da 'Sevgi bayrağı götürülmeyecekti'.. Samsun, Ankara'ya kadar uzanan önemli bir simgesini de daha kaybetti. Bundan böyle Ankara'da Cumhurbaşkanı'na Samsun'dan yola çıkan Sevgi Bayrağı götürülmeyecek. Amasya İl sınırında Bayrak devir teslim töreni yapılmayacak.  Ve televizyonda 19 Mayıs 1919 Günü Ankara'da kutlamaları canlı yayında izlerken, o görüntüyü bir daha göremeyeceğiz.. Samsun için 27 gün sürse de Gençlik Bayramı, bir şeyler eksik kaldı sanki.. Çünkü Sevgi Bayrağı, simgesiydi Samsun'un.. Anadolu'dan, Ankara'ya uzanan bir kurtuluş destanının, her yıl gençliğe yeniden anımsatılmasıydı.. Bir avuç 'inanmış insanın' bir ülkenin küllerinden yeniden doğuşunun kilometre taşlarıydı..

08.05.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder