30 Kasım 2013 Cumartesi

Şehri Samsun!

Salı günü Samsun’un gündemi yoğundu. Bu yoğunluk içerisinde olaylı geçen BDP heyetinin haberleri ön plana çıkmıştı. Aslında Samsun’u ekonomik anlamda büyük bir proje olan Samsun Kavkaz Tren Feri Hattı hizmete açılmıştı. Dedik ya gündem öyle yoğun olunca bu kadar önemli olan bir haber ikinci planda kaldı. Samsun Kavkaz tren feri hattı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Sokolov’un katılımlarıyla Samsun Limanı Sanayi Rıhtımı’nda hizmete açıldı.        

Rusya’dan Orta Asya ve Orta Doğu’ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden yapılmasını sağlayacak olan Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı Türkiye ve de Samsun için çok önemli bir taşımacılık projesi.
Merkezi Hükümet olmasa Samsun acından ölecek! Samsun Şehri konum itibariyle Türkiye’nin en önemli Şehirlerinin ilk sıralarında yer alırdı. Ama maalesef yıllardan beri Samsun bu avantajını iyi kullanamadı. Hal böyle olunca Samsun’a yatırımcı gelmez oldu.

Samsun’a son 25–30 yıl dışarıdan bir tane yatırımcı gelmedi. Neden yatırımcı gelmez onu da anlamak mümkün değil. 1995 yıllarında Anadolu’da yeni yatırımcılar oluşmaya başlamıştı. O tarihten bu güne bakıldığında Samsun’a eş değer dediğimiz iller yatırım konusunda çok büyük ilerlemeler kaydetmiş. Bu iller üretim konusunda aldı başını yürümüş. Samsun ne yapmış? Yerinde saymış. Yerinde saymakla kalmadı sürekli küçüldü. Samsun üretim şehri vasfından çıkmış tüketim şehri olmuş.

Samsun’a neden yatırımcı gelmez bunun sorgulanması gerekir. Yatırımcı geleceği yerin ne olduğunu bilmesi gerekir. Her gün yazboz tahtası gibi değişen planların olduğu yerlere yatırımcı gelmez.

Bazıları diyecektir Samsun Şehri gelişti ya! Desinler. Görünen Köy Kılavuz istemez derler. Biz köyü görüyoruz. Vergi dairesinin düzenlemiş olduğu “Vergi rekortmenleri” törenindeki tablo her şeyi gösteriyordu. Sözlüğe ve de tercümeye bile gerek yoktur.

Yıllardan beri aynı resim, aynı tablo, aynı Kuruluşlar! Yeşilırmak elektrik Dağıtım A.Ş. Samsun Makine Sanayi A.Ş. Adeka ilaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yeşilyurt Demir Çelik End. Ve Liman İşl. Ltd. Şti. Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş. As Çelik Döküm İşleme san. Ve Tic. Ltd. Şti. Borsan Elekt. Mal. İml. San. ve Tic. Ltd. Şti. Ve yazamadığım diğer firmalar. Gazetelerde bu firmalarımızın isimleri ve de haberleri çıkmıştı.

Görüldüğü gibi. 25–30 yıldır aynı firmalar Samsun’da vergi rekortmeni olarak ilan edilirler. Tablo bu. Ne diyelim! Samsun büyümüş! Doğru fazla büyümüş. Fazla büyürken desteklenmemiş, eğrilmiş!

Kim büyüdü dediyse hele gelsin buyana… Alnından öpelim!  Kalın sağlıcakla…

/Nedim AYDIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder