18 Kasım 2013 Pazartesi

İşte Samsun

Gösterişli, aldatan yanı da var. ‘Samsun bu mu?’ dedirten yanı da. Karadan dolaşırsan farklı. Havadan, denizden farklı. Karadan, dolaşılması gerekli yerler doğrusu ürkütüyor. Özellikle yazları havadan izlediğimizde de pek iç açıcı değil. Hafta sonu denizden izleme fırsatı buldum kimilerinin imrendiği, kimilerinin de ‘yazık’ dediği Samsun’u.

Kültür Bakanlığı Klasik Türk Musikisi sanatçısı sevgili dostum Osman Ergen’in davetlisiydim. Öğleyin başlayan yattaki sohbetimiz, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü. Yanımızda gazeteci dostum Osman Yakınoğlu, Samsun Sanat Merkezi solistlerinden Cemil Ulubay ve İstanbul’dan konuğumuz Temel Temizel vardı. Denizden görüntü aslında pek hoş değil. Çarpık kentleşme bariz bir biçimde hissediliyor. Şehir plancılarının parmağı değmemiş gibi. İmar planı adeta adamına göre yapılmış. Değer katma yönetenlerin elinde.

Her yönetim değişimi Samsun’u biraz daha güzelliklerinden etmiş. Sahildeki düzenleme yetmiş bir kere kolay aldananlara.  Çirkinliklerin görülmemesi için adeta set çekilmiş. Sahilde bile altyapıdan yoksun bırakılmış koca Samsun. Bulvar üstü dediğimiz ise kaderiyle baş başa. Gören de yok zaten. Görülen yerler göz boyamakla kalmamış, bir de ‘bravo’ çektiriyor, bir yağmur da yok olsa da.

Samsun, her ne kadar birilerince çağ atlamış gösterilse de gerçekleri yansıtmıyor. Bunun vebali sadece bugüne dek görev yapan belediye başkanlarında değil. Sürekli aldanmaktan ders çıkaramayan bizlerde de.

Önümüzde yerel seçimler var. Bu yerel seçimlerde oy kullanmadan önce geçmişi süzgeçten geçirip ona göre kullanabilecek miyiz? Samsun’u her yanıyla tanımaya çalışacak mıyız? Hak edene oy vermeyi becerecek miyiz? Hiç sanmıyorum. Kimimiz ‘Partime oy vereceğim’ diyecek. Kimimiz ‘Bu adaya güveniyorum’ diyerek oy verecek. Kimimiz de aldanışımıza devam edecek. Böylece sadece bizim değil, gelecek kuşaklarımızın yaşayacağı Samsun’un katline yol açmaya devam edeceğiz. Aklımızı başımıza alıp sandıkta yanlış yapmaktan kaçınmayı becerebilirsek ne ala. Umut var mı? Bize kalmış. Ne dersiniz?

18.11.2013
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder