18 Kasım 2013 Pazartesi

Omü Rektörlüğü- Belediyeler-Müteahhitler Yeşill Enerji Kredisini Samsun

Önceki yazımızda Birleşmiş Milletler tarafından Kyoto Protokolü çerçevesinde (İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi) finans ve danışmanlık kurullarına yetki verildiği, bu kuruluşların Kyoto Protokolünü imzalayan 178 ülke’deki emisyon azaltılmasına yönelik yeşil enerji argümanları kullanılması için hibe krediler sağladığını ifade etmiş idik. Konuya nereden vakıf olduğum konusunu, konu ile ilgili önceki yazımı okumayan okuyucularımız için  kısaca tekrarlamak istiyorum.

İştigal ettiğim sektörde ürettiğimiz ürünü yaklaşık 27 ülkeye ihraç etmekteyiz. Sektörde dünyanın ilk ve tek (GREEN APPLE) Yeşil Elma sertifikasına sahip olan ürünlerimiz ABD’de Las Vegas kentinde düzenlenen uluslar arası Yeşil Ürünler ile ilgili bir organizasyonda 842 firma arasından insanlığa faydalı yeşil ürün olarak 4. Olmuş ve İspanyada 2 yıl önce  40 ülke arasından Uluslar arası Kalite Sertifikasına layık görülmüştür.

Buraya kadar elbette işimiz ile ilgili köşemizde reklam yapmayı düşünmedik. Söz konusu kredinin varlığını ne şekilde öğrendiğimizi ve  dünya’da üretilen yeşil ürünler ile ilgili  olayın neresinde olduğumuzu ifade etmek içindir. Yine ikinci bir şansımız, Türkiye’nin Kyoto Protokolünden sorumlu ve başbakan danışmanı olarak görev yapmış olan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesinde görevle Prof.Dr.Lütfullah Gündüz’ün , yeşil ürünlerimizin geliştirilmesi adına AR-GE çalışmalarında 7 yıldan bu yana yardımcı olmasıdır.

Bu noktada “Salur bu ülkenin başbakanı, bakanları, milletvekilleri, belediye başkanları, rektörleri var, hiç kimsenin bu kredinin varlığından haberi yok, sen mi öğrendin” şeklinde bir eleştiri getirilebilir. BM’ tarafından kredilerin organizasyonuna ilişkin,  Türkiye ve Ortadoğu bölgesi için görevlendirilen kişi ile ilk karşılaştığımızda kendisine “ Cihan bey, hükümetimizin bu kredi dilimi ile ilgisi haberi yok mu, siz bakanlıklar nezdinde bir girişimde bulunmadınız mı, Üniversiteler ile görüştünüz mü” şeklinde bir soru yönelttim.

Kendisinin yaklaşık 2 yıldır Türkiye’de temaslarda bulunduğunu ancak yerleşik olarak iki aydır sadece bu kredinin Türkiye’de kullanılması için temaslarda bulunduğunu ifade etmiştir. Ayrıca kendisi ile irtibat kuran bazı bürokratların veya firmaları temsil eden kişilerin kendisine komisyon konusunda ortaklık teklif ettiklerini ve bu nedenle bir mesafe kat edilemediğini beyan etmiştir.

Olayı özetleyecek olur isek; Üniversitelerin, belediyelerin üretecekleri tüm projelerin masrafı malum kuruluş tarafından sağlanıyor. Örneğin belediyeler kent aydınlatılmasında güneş panelleri kullandığında, üniversiteler yeşil enerji kullanılmasını öngören projeler ürettiklerinde söz konusu kredi dilimini kullanabilmektedirler. Krediden istifade etmek bir yana, yeşil enerji elde ederek atmosfere salınan sera gazının (karbon salınımı)  miktarı kadar da yıllık bir gelir elde edilmektedir.

3. gelir yolu ise, fazla enerjinin devlete satılmasıdır. Yani projelerinizi tek kuruş harcamadan ve geri ödemeyeceğiniz bir kredi ile tamamen hibe olarak alıyorsunuz, güneş  enerjisi ile elde ettiğiniz enerjiden ihtiyacınızı karşılıyorsunuz, fazlasını devlete satıyorsunuz, BM ise yine Kyoto Protokolü çerçevesinde atmosfere yayılacak karbonun miktarını belirli kriterler ile hesaplayarak size yıllık bir ödeme yapıyor.

Halk tabiri ile kuruluş size projenizi şu şekilde yaparsanız size para vereceğiz, bir kazanç kapısı açacağız, ayrıca dünyayı küresel ısınma felaketinden korumak adına katkıda bulunduğunuz için üste para vereceğiz diyor. Stadyumlar, Üniversiteler, Belediyeler, binalar kısaca tüm projelerde yeşil enerji kullanımına yönelik projeler ürettiğinde söz konusu krediden istifade edebileceklerdir. Bu konuda bir Samsun’lu olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile irtibat kurmaya çalıştık ve çalışıyoruz. Müsteşar yardımcısı Aslan Karanfile durumu mail yolu ile ilettik. Kuruluş ile BJK kulübünün stat projesi ile ilgili bir toplantı yapılmasını sağladık. BM tarafından sağlanan bu krediden istifade edilmemesi gerektiğini düşünmekteyiz. Aracı veya komisyoncu gibi bir davranış içinde değiliz. Yani bu işten herhangi bir maddi menfaatimiz yok. Çünkü muhatap BM’in yetkilendirdiği kuruluşlardır. Yani rüşvet, komisyon, maddi veya siyasi çıkarlar ancak bizim sistemimizde söz konusudur. Bu kuruluşlara böyle bir teklif yaptığınızda sizi başka bir dünyadan gelmiş gözü ile görür ve değerlendirirler.

Sayın rektörümüz, belediye başkanlarımız, stadyum inşası proje müellifleri, müteahhitlerimiz, söz konusu kredi için gerekli bilgi toplantısı için Samsun’da bir toplantı yapılmasını planlamaktayız. Ancak münferit toplantılar için bizimle irtibat kurulduğunda gerekli organizasyonu sağlayabiliriz.

/Süleyman SALUR
18 Kasım 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder