28 Kasım 2013 Perşembe

Milli Eğitim Bakanı’ndan Beklediklerimiz -XI

Eğitimde sistem uyumu önemlidir. Bu sistem, kendi içinde olduğu kadar kendi dışı ile de uyumlu olmalıdır. Eğitimde sistem uyumunun esasını; müfredat programı ile devletin ya da Bakanlığın eğitim politikaları oluşturur. Çocuğun ayağını atacağı bir sonraki adım, bir öncekinin devamı olmalıdır. Eğitim- öğretim, bir sonraki aşamayı inşa edici olmalıdır. Aksi halde mevcut sistemin basamakları ya birbirlerinin tekrarı ya da yok edici negatifi olur. Sayın Bakanımız bilirler ki, bugünkü sistem bu durumu çağrıştırır niteliktedir. Örneğin; zorunlu 4+4+4 sisteminin üçüncü dörtlüğünde görülen dersler, ikinci dörtlüğün tekrarı durumundadır.

Açık söylemekte yarar vardır ki, hiçbirini yeterince öğretemiyor, öğrettiğimizi de yeterince ve geçer sisteme göre sorgulayamıyor, çocuklar ise SBS ya da ÖSS sınavlarında kullanamıyor. 12 yılda çocuğu her türlü silah ve mermilerle donatıyoruz fakat gerektiğinde kullanamıyor. Nedeni ise, sistemin bu silahın kullanımını öğretememesi, hatta izin vermemesidir. İşte sistemin yüz karası sonuçlarından birisi ve devletin ayıbı olan dershane sorunu da burada ortaya çıkmaktadır. Sisteme dışarıdan montajı yapılmış dershanelerin fonksiyonu bilgi yüklemeden çok, bilgiyi ( silahı) kullanmayı öğretmesidir.

Çocuğa silahı ve mermiyi okul; kullanmasını da dershane öğretiyor desek abartmış sayılmayız. Ancak dershaneler, sekiz(8) ya da on iki(12) yılda öğretilemeyeni öğreten kurumlar değildir. Böyle bir iddia tüm öğretmenlerimize hakaret olduğu kadar aynı zamanda bilimsel gerçekliği de yoktur.

Eğitim sistemimizin en önemli ayıplarından birisi, yüklediği bilgilerin SBS ve ÖSS sınavlarıyla geri dönüşünü sağlayamaması ve bu ayıbını özel sektörün çabalarıyla örtmeye çalışmasıdır. Devlet bu ayıbını bizzat ya  kendisi ya da hizmet alımı yoluyla özel sektörle kapatmalıdır.  Sayın Bakanımızdan beklentimiz odur ki, devletin bu ayıbını ve sistemin yüz karası bu sonucunu kırmadan, dökmeden ve bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde ortadan kaldırmasıdır.

Devlet;  SBS ve ÖSS sınavı yapıyorsa çocuklarını da bu sınavlara göre hazırlamasını bilmelidir. Bunu, ister mevcut sistemi değiştirerek bizzat yapsın, isterse özel sektöre yaptırsın. Ölünün rahmet bulması önemlidir. Yoksa kimden bulduğu önemli değildir. Selam ve sevgiler…  

/Mustafa GENÇ
28.11.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder