9 Kasım 2013 Cumartesi

Ladik Meşk Akşamları

Ladik, Türk Halk Müziği’nde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Tıpkı güreşte olduğu gibi bu ayrıcalığı önemli başarılarla tescillemiştir. İlçe merkezi ve köyleriyle daha nüfusu 20 bine varmamışken; Ladik yöresine ait 38 adet türkü TRT repertuarına girmiş.

Akdağ’da duman, dilde diyecek sözü çok olunca türkü üstüne türkü yakmış Ladikli. Ahmet Yamacı tarafından derlenmiş Kadir Üstündağ’a ait en meşhur tükülerimizden olan “Ekin Ektim Ellere” türküsü sanırım hala en çok bilinen en çok söylenn türkülerimizdendir.

Ekin ektim çöllere
Biçtirmedim ellere
On üçünde yar sevdim
Ondan düştüm dillere
….

Ekin ektim gül bitti
Dalında bülbül öttü
Ötme ey garip bülbül
Yarim gurbete gitti

Yine Muzaffer Sarısözen tarafından derlenenen Cahit Çağlar’a ait “Beni Bir Dost Yaraladı” türküsü, hala çok özel türkülerimizdendir.

Beni bir dost yaraladı beyler
Çekerim yareyi de ölmezsem eğer
El vurmuş hançeri sinemi deler
Sevdakar olurum göremezsem eğer
...

Ladik türkülerini canlı tutmak; biraz da ilçede sosyal faaliyetleri artırmak için yetişkinlerden oluşan Ladik Türküleri Yetişkinler Korosu oluşturulmuş.

Uzun uğraşlar sonrası halk müziğine ilgi duyan herkesi bu koroda buluşturup,  Seyit Alper KARTAL yönetiminde her hafta cuma günü akşamları Ladik Halk Eğitimi Merkezi’nde kurs açarak çalışmaları ciddiyetle devam ettirerek; Ayşe MADEN-Mesude AKYEL-Cansu AYDIN-Betül DİRİCAN-Muhammet Ali KARAMAN-İsmet KARAMAN-Seydahmet   ABAY-Halit TAŞ-Hüseyin BİLEN-Ali BALCI-Şahin ÖRNEK-Sezgin ÖZDAMAR-Nusret KUKUŞ-Sadık ASLAN-Seyitahmet AYDIN’dan oluşan koro, bir dizi konser vermiş.

Yetinmeyip esnaftan memurdan oluşan özel bir topluluk daha kurarak başta huzur evi sakinleri olmak üzere özel gün ve gecelerde önemli bir boşluğu doldurmuşlar.

Bitmedi daha Ladik İlçesi’ndeki din görevlilerinden  Ladik İlahi Grubu oluşturulmuş, İmam-hatiplerden  Ahmet YILMAZ, Nusret KUKUŞ, Ayhan AŞAN, Ferhat MERAL, Remzi SOYLU, Bekir UZUNOĞLU, Erkan ÇELİK, Erdoğan ZİLELİOĞLU ve İbrahim KURU’nun katılımı ile Ambarköy Açık Hava Müzesi Köy Kahvesi oturma odasında 11 Mart 2013 akşamı başlamış ve çarşamba ve cuma akşamları yatsı namazından sonra devam ettirilmiş. İlahi grubuna tambur ile Sezgin ÖZDAMAR eşlik etmiş  Bender ve Ney ile ensturman katılımı sağlanmış.

Ve örnek bir çalışmaya daha imza atarak Sezgin ÖZDAMAR, Şahin ÖRNEK ve İbrahim GÖKMEN tarafından Ambarköy Açık Hava Müzesi Köy Kahvesi binasında cumartesi akşamları ‘Sıra Geceleri’nden esinlenerek ‘Meşk Akşamları’ düzenlemişler. Sayı arttıkça ilgi de artmış. Harikulade bir akşam yaşarsınız mutlaka gidin. Hala her cumartesi akşamı düzenli bir şekilde devam ediyor. Ayrıca büyük bir eksiklik olarak gördükleri Türk Sanat Müziği etkinliklerine ise Ambarhan binasının içerisinde sahne inşaatı tamamlandığında Sanat Müziği fasıl geceleri planlanmış durumda.

Ne demişler, şehirleri insanlar yaşanır kılar; tebrikler Ladik, tebrikler omuz veren ses ve saz titreten güzel insanlar. Güzel günlere uyanın.

Sağlıcakla kalın…

/Uğur DEDE
09.11.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder