20 Kasım 2013 Çarşamba

Milli Eğitim Bakanı’ndan Beklediklerimiz -IX

Dünya ülkelerinin tümünde eğitim bakanlarının görevleri şüphesiz nesillerini geleceğe hazırlayarak milletlerini ve devletlerini garantiye almaktır. Bizim Milli Eğitim Bakanlığımızın da görevi budur. Sıfır toleransla çalışılsa bile üretim sırasında arzu edilmeyen bazı ürünler ortaya çıkabilir. Bu ürün bir öğrenci de olsa dikkate almak zorundayız. Burada, “Bir insan, insanlık kadar önemlidir” inancıyla hareket ediyoruz. Sayın Bakanımızdan beklentilerimiz de  bu doğrultudadır. Konu ile ilgili sekizinci yazımızda zorunlu eğitimin son dördündeki ciddi ve kaygı verici gelişmelerinden söz etmiştik.

Tespit edebildiğimiz kadarıyla dünyanın hiçbir yerinde zorunlu üniversite öğrenimi yoktur. Bu zorunluluk olmayınca, üniversiteye hazırlamak da zorunlu olmamalıdır. Önemli olan, iyi insan yetiştirmektir. Eşitlik ve adalet adına tüm yeteneklere aynı dersleri okutmak bir zulüm değilse,  en azından bir sorumsuzluktur. En sorunlu döneminde öğrencinin başarabilme umudunu kırmanın maliyeti,  yalnız öğrenciye ve ailesine değil, küreselleşen dünyamızda aynı zamanda tüm ülkeye ve insanlığadır.

Başarabilme umudunu kaybetmiş, ya da kaybedecek bir şeyi olmayan herhangi bir insan ne yaparsa öğrenci de sınıfında, okulunda ve sokağında onu yapacaktır. Böylelerini örgün öğretimin dışına çıkarmak sorunu çözmüyor, daha çok katmerleştiriyor. Sayın Bakanımız bilirler ki yakın zamanda  böylelerinin sayıları yüzbinlerle ifade edilecektir. Bu durum, eğitimimizin soykırımı olur diye düşünüyorum. Doğal üniversite basamaklarını tırmanmada sıkıntı çeken çocuklarımız daha rahat programlarla mesleğe hazırlanmalarının acilen gereğine inanıyoruz. Ancak üniversite yolu da kapanmamalıdır.

Geçen yazılarımızda da ifade ettiğimiz gibi Avrupa’da bunun örnekleri vardır. Sayın Bakanımızdan istirhamımız, tehlikeli ateş  çukurunun başında bekleyen yüzbinlerce çocuğumuzu kurtarması için hemen devreye girmeli ve gerekli tedbirleri almalıdır. Değil yarın, bir saat sonra dahi geç kalınacağı unutulmamalıdır. Selam ve sevgi ile…

/Mustafa GENÇ
20.11.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder