5 Kasım 2013 Salı

Köylerimiz De Var

Her birimizin bir tarafı köye dayanır. Gitmesek de, gezmesek de, tozmasak da o köyler bizim köyümüz. Yaşayanları da bizim insanımız. Ne yaparlar ne ederler bir bilenimiz var mı? Doğrusu pek bilenimiz yok. Üretmekten uzak bırakılmış, ülkemize katkı sağlayacak halden uzaklaştırılmış, gençleri göç etmiş, genellikle emeklilerin yerleştiği alanlar haline getirilmiş. Tarım ülkesi Türkiye’de; köylerin getirildiği hale bakın. Yazık çok yazık. Önceki gün Ladik köylerindeydik. Karaabdal ve Yuvacık köylerinin konuğu idik. Köylerimizde o bilindik konukseverlikle karşılandık. Sohbet ettik. Bilgilendik. Değerlendirme yapma fırsatı bulduk. Gelinen noktaya adeta odaklandık.

Bu köylerimizde de yaşlılar ağırlıkta. Özellikle emekli olduktan sonra köyüne yerleşenler çok. Gençler ise koca kentlere umut bağlayıp ayrılmışlar. Yani göç etmişler. Köylerine dönüş yapan emekliler mutlu. Havası, suyu bedava, diyor. Araya giriyoruz, ‘5 yıl sonra paralı olacak’ diye. İçlerinden biri ‘Köylerimize de göz diktiler’ diyerek hayıflandı. Bu hayıflanana eklenecekler vardı ama iktidarın köydeki savunucusu imam araya girerek adeta engel olmaya çalıştı. Nitekim bir arkadaşımız imamı uyarma gereği duydu. Toparlanmasına yol açtı.

Karaabdal Köyü Muhtarı Sadettin Özkan köylere önem verilmesi, köylülerin desteklenmesi, yol gösterilmesi gerektiğini dile getirirken, ‘Köylerimiz köydür. Mahalleye dönüştürülseler de fark etmez.’ dedi. Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen köyler rahatsız. 5 yıl sonra kentler gibi vergi ödeyecekleri ama kentler gibi hizmet alamayacakları bilincindeler. Adaletsizlik olarak niteliyorlar. Yuvacık Köyü Muhtarı Mevlüt Uzunkavak ve köylüler susuzluktan dert yandı.Susuzluğun giderilmesini istedi. Yetkililerin duyarsızlığından yakındı. Kendilerini susuz bırakanlara mesaj yollamaktan da geri kalmadı.

O köyler, bizim köyümüz. Gitsek de gitmesek de bizim. O köylerden seçimde oy bekleyenler seçimden seçime hatırlayıp gidebiliyormuş. ‘Hatırlayana oy verin’ dedik. ‘Hatırlayan yok ki’ cevabını aldık. Siyasi partilerimizin yok aslında birbirlerinden farkları ama her yiğidin gönlünde biri yatıyor. Memnun etse de etmese de. Ne dersiniz? Önder anıldı…

Samsun’un unutulmaz önderi, eski Büyükşehir Belediye Başkanı Muzaffer Önder Samsun’da ve Kolay Beldesi’ndeki mezarı başında anıldı. Muzaffer Önder’i 8 yıl önce kaybetmiştik. Her yıl da anılıyor. Samsun dışındaydım, anma törenine katılamadım. O büyük önderi ananlar arasında olmak isterdim, olmadı. Ya CHP’liler neredeydi? Hani onu sevenler? Her neyse; Muzaffer Önder tek anma töreni düzenlenen Büyükşehir Belediye Başkanı. Bence önemi burada yatıyor. Bu önemi kuvvetlendirmek mümkündü, olmadı. Ama şuna inanıyorum ananlar da anmayanlar da Muzaffer Önder’e özlem duyuyor. Çünkü iz bırakanlar unutulmaz.

05.11.2013
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder