14 Kasım 2013 Perşembe

Samsun'da İşsizlik Sorunu Çözülebilir Mi?

İş – Kur Samsun’da bu yılın ilk dokuz ayında 6 bin 520 kişiye iş bulmuş. Bu iyi bir haber. Ve fakat Bu dokuz ay içersinde 4 bin 719 kişi ise işini kaybettiği için işsizlik sigortasından yararlanmak için kuruma başvuruda bulunmuş.  Sayı bu kadar olsa öpüp başımıza koyarız. Ancak, her işini kaybeden kuruma sigorta için başvuruda bulunmuyor. İşsizlik sigortasından yararlanma süresi de sınırlı olduğu için işsiz sayısının daha fazla olduğu biliniyor.

Durum şudur:  Samsun’un en önemli sorunu istihdamdır. Samsun buna bir çözüm bulamıyor maalesef. Neden bu soruna çare bulunamıyor? Cevap çok basit aslında. Yeterli sayıda işyeri yok. ‘’Samsun uçuyor, kaçıyor’’ diyenlere, ‘’Doğru söylemiyorsunuz’’ diye cevap verdiğimizde bizi ‘Kötü adam’ ilan etti birileri. Sokak jargonuyla söyleyeyim belki daha net anlaşılır. Mal meydanda, fazla söze gerek yok. Bu şehirde insanların iş bulamama sorunu yeni değil aslında. Samsun bunu son 25 yıldır yaşıyor.

Yusuf Ziya Yılmaz’a 1999 yılında seçimi kazandıran en büyük avantajı seçim broşürleri değildi. Profesyonellerle çalışılmıştı o dönem, bilgisayarlara hazırlatılan renderler çok özellikliydi. Seçmeninin büyük ilgisini çekmişti o çalışmalar. Ama zannedildiği gibi seçimin kazanılmasında doğrudan etkili olmamıştır. Yusuf Ziya Yılmaz’a seçimi kazandıran en önemli unsur, işsizliği çözeceği vaadidir. Seçmen Yusuf Ziya Yılmaz’dan kendileri için park ve yol yapması yerine işsizliği çözmesini istemiştir. ‘’Şehrin katalizörü olacağım, yeni iş alanları yaratacağım’’ vaadi Yusuf Beyin seçimi kazanmasındaki en büyük avantajı olmuştur.

Başkan şehrin katalizörü oldu mu? Olmadığı işsiz sayısına bakarak anlaşılabilir. Bursa’da 10 binin üzerinde fabrika var. Gebze’de 17 Organize sanayi bölgesinde binlerce fabrika baca tüttürüyor. Gebze’de, Bursa’da işsizlik sorunu var mı? ‘‘Var’’ diyemez kimse. Samsun’da sanayi gelişemiyor. Dolayısıyla iş arayanların umudu da tükeniyor. Çözüm ancak yeni iş alanlarının oluşturulmasıyla mümkündür.

/Ragıp GÖKER
14 Kasım 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder