27 Kasım 2013 Çarşamba

Milli Eğitim Bakanı’ndan Beklediklerimiz -X

Bilindiği gibi eğitimde öğretmen asli unsurlardandır. Çocuğun ilk öğretmeni annesi ve babası olmakla birlikte denebilir ki, 13 yıl boyunca nihai şekillendiricisi çevre ile birlikte okullarındaki öğretmenleridir. Öğretmenin ihmal edildiği bir sistemde eğitimden beklenen sonuçların alınması zor, hatta imkânsızdır.

Eğitimimizi, uzaydan getireceklerimizle değil, mevcut öğretmenlerle yürütmek zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Eğitim yöneticiliğimizde tanık olduğumuz en önemli nokta, öğretmenlerimizdeki bilgi yetersizliği değil, yöntem ve heyecan eksikliğidir. Yöntem ve heyecan eksikliğini giderecek olan bakanlıktır. Bunun tedbirlerini almalıdır. Bakanlık yöntem ve heyecan eksikliğini giderme tedbirlerine paralel olarak müfredat programları ile ders kitaplarının üslup ve dillerini de gözden geçirmelidir. Bu program, üslup ve dil ile kendi insanımızı yetiştirme şansımız yok denecek kadar azdır. Yetişen olursa da dokuma hatası olarak kabul edilir. Öğrenci merkezli bir yöntem anlayışıyla mevcut müfredat programlarının kabul edilebilirliği olamaz.

Mevcut ders kitaplarıyla MİLLİ EĞİTİMDE zihniyet dönüşümü gerçekleştirilemez. Gereksiz ve bazen de yanlış bilgilerle doldurulmuş bilgi yığını bu kitaplar, çocuklarımıza yük olmaktan başka bir anlam taşımamaktadır. Sayın Bakanımızdan beklentimiz odur ki, ders kitaplarımızdan bu gereksiz bilgileri kaldırsın, yanlış bilgi ve bakış açıları da düzeltsin. Ayrıca “öğrenci merkezli” bir eğitim için müfredat programları yıllar boyu tekrarlardan arındırılsın. Çok şey öğretelim derken aslında birçok şeyi öğretemiyor ve gözümüzden kaçırıyoruz. Milli Eğitim Bakanımız bu ülkenin insanını yetiştirmeyi amaçlıyorsa Talim ve Terbiye Kurulu’nu da bu konuda yeniden gözden geçirmelidir.

Dünyanın ve Türkiye’nin gerçeklerini görebilen eğitimcilerden oluşan ve milletimizin tarihi misyonu ile yüklü kişilerden oluşan bir kadro ile söz konusu dizaynın acilen yapılması zarureti vardır. Geçen her dakika ve saatte mevcut eğitim çarkının binlerce çocuğumuzu öğüttüğünü hesap etmek durumundayız. Sayın Milli Eğitim Bakanımız ile çalışma arkadaşlarının bu noktada uykularının kaçmasının gereğine inanıyoruz. Çünkü bu makam, tüm makamların ve sorumlulukların üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Selam ve sevgi ile…

/Mustafa GENÇ
27.11.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder