17 Kasım 2013 Pazar

Kenti Yönetenlere Ve İşadamlarımıza Sesleniyorum”

Dünya’da yaklaşık 178 ülke arasında imzalanan Kyoto Protokolü çerçevesinde Birleşmiş Milletler tarafından iklim değişikliklerinin etkisini azaltmak amacı ile, sözleşme imzalayan ülkelere bir kredi tahsis edilmiştir. İştigal ettiğimiz sektör ise binaların yeşil kimliğine katkıda bulunduğundan ve dünyanın ilk ve tek GREEN APPLE (yeşil elma) sertifikasına sahip bulunduğundan ihracat yaptığımız ülkelerin uyarısı ile söz konusu kredi diliminden istifade edebilmek için ilgili kuruluşa müracaatta bulunduk. Konu ile ilgili BM Türkiye ve Ortadoğu Yetkilisine ulaştık. Ancak bu kişiye direkt ulaşana kadar aracılık yaparak komisyon almak isteyen pek çok kişi ile karşılaştık.

Kyoto Protokolünden sorumlu başbakan danışmanlığı yapan ve firmamızın da AR-GE çalışmalarında yaklaşık 8 yıldır birlikte çalıştığımız Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Pomza Araştırma Kürsüsü başkanı Prof.Dr.Lütfullah Gündüz ile de, söz konusu kredi diliminden haberdar olduğu ancak BM tarafından tahsis edilen söz konusu krediden Türkiye’nin istifade etmediğini öğrendik. Kredinin amacı temiz kalkınmanın temelini atmaktır. Bilindiği üzere ülkeler Kyoto Protokolü çerçevesinde sera gazı salınımını emisyonlarını azaltmak için taahhütlerde bulunmuştur. Bu çerçevede taahhütlerini yerine getirmeyen ülkeler önemli cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalacaklardır. İlk kontrol geçen yıl yapılmış ve Türkiye’nin durumunun iç açıcı olmadığı ortaya çıkmıştır.

Sistem şu şekilde işlemektedir. Örneğin Samsun’da şu anda inşa edilen Stadyum ile ilgili bir girişimde bulunularak BM tarafından tahsis edilen kredi diliminden istifade etmek isteyelim, ve bu konuda kuruluşun gerek teknik ve gerekse ekonomik anlamdaki katkılarını irdeleyelim. Kuruluş ilk etapta söz konusu projenin tanıtımı ile ilgili bir ön açıklama yazısı talep etmektedir. Ardından kendi teknik elemanlarını göndererek bir fizibilite yapmakta, Stadyumun çatısı veya yan duvarlarının veya müsait alanlarının güneş panelleri ile kaplanmasını sağlamaktadır.

Güneş panelleri ile elde edilen enerji,  6 dakikalık bir sürede stadyumun tüm  enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir.. Arta kalan enerji ise devlete satılıyor. Bu şekilde stadyum enerjiye ücret edemeden karşıladığı gibi devlete sattığı enerji ile de bir gelir elde edilmektedir. Üstelik bu rakamlar küçümsenmeyecek miktarlardadır. Samsunspor’un üst kullanım hakkını alarak bu tür bir projeyi hayata kavuşturması halinde, kulüp birkaç yıl içinde olağanüstü bir gelire sahip olabilecektir. BJK kulübü ile benim aracılığım ile bu konuda 2 gün önce ilgili kişiler ile bir toplantı yapılmış olup, söz konusu projenin uygulanabilmesi için ilk adım atılmıştır. Samsunspor’un ve yeni inşa edilen veya edilecek olan stadyumlarda da bu krediden istifade edilebilmesi adına Müsteşar Yardımcısı Aslan Karanfil ile önce telefon ile irtibat sağlanmaya çalıştık. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a ulaşabilmek için cep telefonunu aradık ve özel kalemine not bıraktık. Aslan Karanfil konuyu mailine atmasını talep edince gerekli bilgileri kendisine ilettik. Şu anda kendilerinin olaya duyarlı davranıp davranmayacakları konusunda bir bilgimiz bulunmamaktadır.

Ayrıca belediyelerimizin söz konusu krediden çok önemli miktarlarda istifade edebilmeleri mümkündür. Sokak direklerinin güneş enerjili sisteme döndürülmesi ile tüm kuruluş maliyetlerinin sağlanacağı gibi, ayrıca hangi miktarda karbondioksit salınımı engellenmiş ise belirli baremlerde bir gelir elde edilmektedir. Yeni inşa edilen binalar , iş merkezleri, hastaneler vesair tüm projeler de kredilendirilmektedir. Tüm masraflar hibe olarak karşılandığı gibi, örneği fazla enerjinin devlete satılması ile bina sakinleri bir gelir elde etmektedir. Enerji satışından elde edilen gelirin yanı sıra ayrıca krediyi sağlayan kuruluş temiz enerji ile azaltılan karbondioksit bedelini belirli teknik kriterler ile tespit ederek ödeme yapmaktadır. BM,  görevlendirmiş olduğu kuruluşlar kanalı ile Kyoto Protokolünü imzalayan ülkelere 7 trilyon dolarlık bir ödenek ayırdığı öğrenilmiştir.

Yenilenemeyen enerji kaynaklarının yani petrol türevi ürünlerin kullanımını minimize etmek ve yenilenebilir enerji kaynakları ile temiz bir dünya yaratmak adına oluşturulan bu imkandan başta belediyelerimiz, yeşil bina konseptine uygun binalar inşa etmek isteyen müteahhitlerimiz, alışveriş merkezlerimiz, hastanelerimiz hiçbir ipotek veya teminat talep edilmeden ve geri ödemesi olmayan bu kredi diliminden istifade edebilmeleri mümkündür.  Samsunspor’a kalıcı bir gelir elde edilmesi adına ilgili mercilere ulaşma gayretimiz sürmektedir. Belediyelerimiz ile de gerekli temaslar kurulacaktır. Projelerinde temiz enerji kullanmak isteyen ve kişi ve kurumlara bizimle irtibat kurulduğunda gerekli bilgiler sunulabilir. BM tarafından Türkiye ve Ortadoğu bölgesi için görevlendirilen kişinin ifadesine göre, gerek kamu ve gerekse özel teşebbüs yetkililerinin kendisine hemen ortaklık teklif ettikleri, yani komisyon talep edildiği öğrenilmiştir. Üstelik özellikle Ankara’da kuruluşlarını temsil ettiklerini ifade eden ve çantacı olarak tabir edilen kişilerin firmaları ve belediyeleri dolaştıkları tespit edilmiş ve bu kişiler adli makamlara şikayet edilmiştir.

Dolaysıyla bizde bu konuyu gündeme getirerek ilgili kuruluşun sağladığı krediden herhangi bir komisyon talep etmek gibi bir tasarrufumuz bulunmamaktadır. Yani bir aracılık yapmamız söz konusu değildir. Söz konusu kredinin varlığını tespit eden ve tesadüfen Kyoto Protokolünden sorumlu hocamızın da firmamızın AR-GE çalışmalarını yürüttüğü için konuya vakıf olan bir kişi olarak gazetemiz vasıtası ile kenti yönetenlerimizin ve işadamlarımızın  dikkatine sunmak istedik.

/Süleyman SALUR
17 Kasım 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder