8 Eylül 2014 Pazartesi

Yaylaya Horonlu Tanıtım

Yakakent'te sağlıklı bir yaşam ve temiz bir çevreye dikkat çekmek için "Uzunkız Yaylası Doğa Yürüyüşü" düzenlendi. Samsun Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Yakakent Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen "Uzunkız Yaylası Doğa Yürüyüşü" için Samsun'dan otobüslerle çok sayıda doğa ve çevreci Yakakent'e geldi. Samsun İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Yakakent Belediyesi birlikte düzenledi etkinliği.

Samsun’dan gelen konuklar Yakakent’te sabahın erken saatlerinde toplandı ve ardından Uzunkız Yaylası’na doğru hareket başladı. Es geçmeyelim… Hareketten önce katılımcılar Doğal ürünler satan bayanlardan alışveriş yaptı. Bu kadınların Cumartesi sabahı ne işi vardı peki orada? İlgililer “kadınlara geçtiğimiz Çarşamba günü “Aman ha konuklar gelecek alışveriş yaparlar ihmal etmeyin ve gelin” talimatı vermişler, bu talimat doğrultusunda oradaydı kadınlar. Yoksa sadece Pazartesi ve Çarşamba günleri kuruluyor küçük çaplı organik pazar ilçede… Bu alışverişin ardından otobüsler yola koyuldu. Çünkü yayla İlçe merkezine otuz kilometre uzaklıktaydı.

Nedir ki 30 kilometre demeyin sakın. Yolun büyük bölümü kullanılabilir nitelikte ancak bir bölümü kullanılabilir duruma getirilmek üzere, anlarsınız ya… Kimse yanlış anlamasın. Amacım yapılan bu etkinliği küçük düşürmek veya küçük görmek değil. Aksine sonuna kadar destekliyorum. Samsun’un turizm ilçesi Yakakent… İddialara göre kent merkezinde denize girilen noktalardaki duşların “Sular boşa akmasın parasız veremeyiz” diye SASKİ’nin Belediyeye dayattığı ve o nedenle kesildiği iddiaları var, buna rağmen dedik ya Turizm cenneti adeta.

Turizm denilince sadece deniz akla gelmemeli. Yakakent Belediyesi de bu bilinçle hareket edip etkinlikler düzenlemiş yaylalar için. İlki, Uzunkız Yaylası. Kız uzun muydu değil miydi bilemiyorum da, katılımcıların mahallenin içine neden sokulmadığını çözemedim henüz. Ancak araştırmacı gazetecilikten örnekler sunup bulacağım o nedeni de… Uzatmayalım malum yoldan vardık yaylaya…

Önce, Samsun İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Yüksel Ünal ile Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma'nında aralarına girdiği halk oyunları ekibi sahne aldı. Sonrasında Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma bir konuşma yaptı. Kıyma “Samsun’un Samsun 'un batı yakasının Serhat ilçesi Yakakent 'in ve mahallerinin tanıtımına büyük önem veriyoruz. Uzunkız Yaylasında doğa yürüyüşüyle ilk tanıtım mesajını verdik. 13 Eylül 2014 cumartesi günüde Çamgölü Alanı içerisinde büyük bir doğa yürüyüşü düzenleyeceğiz” dedi.

'1. Uzunkız Yaylası Doğa Yürüyüşüne Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma , Kültür ve Turizm İl Müdürü Yüksel Ünal , ADD, SAMFAD, Focus , SASAD , Samsun Yerel Tarih Eğitim Derneği , Samsun Kültür Sanat Platformu üyeleri ve Yakakentliler katıldı. Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma yürüyüşe katılan tüm konuklarla tek tek ilgilendi.

Belediye Başkanı Kıyma sanırım bu etkinlikleri yaparken önceden duyuruda bulunması gerekiyor. Yakakent’teki sevil toplum kuruluşlarıyla bilgi alışverişinde bulunmak işin başında gelmeli. Yoksa sadece ilçenin ses yayın cihatlarından “Bugün yürüyüş var buyurun” demekle olmayacak gibi… Hatırlatmak istedim… Bir çift söz de benden: Amaç üzüm yemek olmalı bağcıyı dövmek değil…


Polis Vatandaşa Tuzak Kurar Mı?

Bu sorunun cevabı elbette hayır olmalıdır. Olmalıdır da Türkiye’de bu gerçekten böyle midir? Geçen haftanın son mesai günü… Cuma günü Bafra’dan Samsun yönüne doğru bir araç gitmektedir. Sürücü tüm trafik kurallarına uyan aklı başında birisidir. Saat 11.00 sıralarında İkiztepe’den inmekte olan aracın sürücüsü yolda trafik polisinin radar aracını görür. Biraz ileride bazı araçları durduran polis kendisini durdurmadan vatandaş orada durur, arabasından iner ve polisle arasında şu söyleşi geçer.

Vatandaş: Polis vatandaşa tuzak kurar mı? Rampa aşağıya inen araç kendiliğinden biraz hızlanacaktır, siz de aracı oraya koymuşsunuz ceza uyguluyorsunuz olur mu böyle bir iş?

Polis: Biz görevimizi yapıyoruz.

Vatandaş: Görevinin gizli gizli tuzak gibi görev yapmak mıdır? Radarla hız kontrolü yaptığını belirten bir levhayı oraya neden koymuyorsunuz. Yasa öyle demiyor mu?

Polis: Değişti o yasalar…

Vatandaş: Hayır değişmedi, siz vatandaşa tuzak kuruyorsunuz…

Ve vatandaş aracına yeniden binip oradan uzaklaşır… Şimdi bir soru soralım burada ve cevabını bekleyelim ilgililerden. -Bu yasa gerçekten değişti mi? Polis artık “Burada radarla hız kontrolü yapılmaktadır” levhasını koymak zorunda değil mi? -Yasa eğer değişmemişse, vatandaşa tuzak kurar nitelikte hız kontrolü yapan polisler hakkında idari bir işlem yapılacak mı, en azından kendileri uyarılacak mı?

/İsmail BAŞARAN
08 Eylül 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder