15 Eylül 2014 Pazartesi

Yakakent Ve Çamgölü

Yakakent ilçesinin Gerze tarafındaki çıkışında bir ormanlık alan var. Adı Çamgölü. Bu isim önceleri “Malgölü” imiş de sonrasında “Çamgölü” oluvermiş. Hikâyesi de şöyle anlatılıyor.

Cevdet Sunay 1960 ihtilalından sonra Cumhurbaşkanı oluvermiş. Cumhurbaşkanı Samsun’dan Sinop’a gidecek. Bir yerlerde kendisine yemek verilmeli. Peki nerede? “Malgölü” denilen çamlık alandaki tesiste. Olur mu birader, “Malgölü’nde” Cumhurbaşkanı mı ağırlanır. Elbette ağırlanmaz. Peki ne yapmalı? Önce o “Malgölü” adını “Çamgölü” olarak değiştirilmeli. Ve o isim o günden bu güne “Çamgölü” olarak gelip durur…

İşte o Çümgölü’nde, Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Yakakent Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği bir etkinlik vardı hafta sonunda. Cumartesi günü yapılan bu etkinlikte katılımcılar parkurda iki saati aşkın bir doğa yürüyüşü yaptı. Sonrasında kendilerine pide ve ayran ikram edildi. Katılımcılar daha sonra da Yakakent’te bir saati aşkın keyifli zaman geçirdi. Çamgölü denilen bölgeye ilk gitmem değildi, bu gidişle ömrüm yettiği süre içinde belki son gitmem de olmayacak.

Yıllar önce, bilenler bilir Gerze’de bir beyaz balina vardı ve biz gazeteciler de peşinde koşardık. O tarihlerde de kaldık o tesislerde, öncesinde de sonrasında da. Ancak hafta sonu gittiğimde o kaldığım tesislerin yerinde yeller esiyordu. Viranlaşmış, çoğu yeri yıkılmış. Adam olur mu? Bilemem, belki çok zor.

Ancak Yakakent Belediye Başkanı AK Parti’li Hüseyin Kıyma buroyı adam etmeyi kafaya koymuş. Peki, Yakakent Belediyesi’nin imkanları yeter mi buna? Kocaman bir hayır… O zaman? O zaman doğrudan Samsun Büyükşehir Belediyesi işin sahibi olmalıdır.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yakın zamanda orayı gezdi mi bilmiyorum. Ancak gezse ve manzarayı görse gerçekten kızar. O nedenle en kısa zamanda o manzarayı göstermek gerekir kendisine, kızması ve de olayı sahiplenmesi için. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy da Samsun’un turizm yatırımları ile kalkınacağını söylüyor hep. İşte fırsat.

Düzenleyin Çamgölü’nü. Hem Yakakent güzel bir tesis kazansın hem de Samsun ve Türkiye… Çünkü “cek” “cak” ile olmuyor. Ha, bir de Yakakent Belediyesi’ne ve Yakakentlilere bir çift sözüm olacak. Oradaki pislik bir an önce temizlenmeli. Temizlenmesi için de oradaki çevre kirletilmemeli. Oraya gidip piknik yapanlar, atıklarını bir güzel toplasalar da Belediye tarafından konulacak çöp konteynırlarına atsalar ne güzel olur…

Bir Yakakent sevdalısı ve sakini olarak Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Yüksel Ünal ve Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma ile katılımcılara iki hafta üst üste yapılan etkinliklere katıldıkları için teşekkür etmem de gerekiyor değil mi?


Biz Neden Böyleyiz?

Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olur olmaz hemen Atakum Belediyesi bulvar isimlerini değiştirme kararı almış. Bu isim verilir mi verilmez mi bilemem, alınan karardan dönülür mü dönülmez mi onu da bilemem. Bir iki anımı anlatmak istiyorum.

12 Eylül İhtilalı olduktan yaklaşık bir yıl sonraydı. Kenan Evren devlet başkanı sıfatıyla Sivas’a gidecekti. Sivas ile Tokat arasında Çamlıbel mevkiinde devlet karayolunun kenarında bir çeşme yapılıvermişti. Hem de galiba iki gece içinde. Ve üzerine bir yazı yazılmıştı: “Mustafa Kemal Atatürk bu çeşmeden su içmişti…” Neden yapılmıştı bu? Eğer Kenan Evren Sivas’tan Tokat’a karayoluyla gelecek olursa bu çeşmeyi görecek ve o ilin yöneticilerine “Aferin” diyecekti…

Ha, bir de Samsun ile Bafra arasındaki Karaköy Harası’nın ana kapısının hemen karşısında bir çeşme vardı. Nebiyen suyu akardı o çeşmeden. O çeşme de nasıl olduysa Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılı nedeniyle 1981 tarihinde “Yüzüncü Yıl” çeşmesi oluvermişti… Yüzüncü Yıl çeşmesi kurumuş, yıkıldı yıkılacak. Atatürk’e verilen değer bu mu olmalı?

Bugün Caddelere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adını verenler yarın9larda, zaman geçtiğinde o isimleri orada tutabilecekler mi? Kimse şu sözü unutmasın: Taklitler asıllarını yüceltirler…

/İsmail BAŞARAN
15 Eylül 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder