17 Eylül 2014 Çarşamba

Terme’de Gördüklerim

Bıkmış olabilirsiniz. “Nedir bu, iki günde bir Terme yazıyorsun” dediğinizi duyar gibiyim. Yazdıklarımla sizi bıktırmak değil muradım.  Ama konu mühim! Toprak kirlenecek, yapraklar kuruyacak, yeşil yok olacak. Ama daha da beteri var. İnsan sağlığı olumsuz etkilenecek. Zehirleneceğiz yani. OMV’yi kuranlar, halktan direnç görmemişlerdi. Bir süre sıkıntı çekmiş olsalar bile genelde rahattılar. Ama bu defa termik santral kurarak Termeyi zehirlemek niyetinde olanlar için pabuç biraz pahalı gibi görünüyor.

Sivil Toplum Kuruluşları bu işe karşı çıkıyor ama dahası, “İstemeyiz” diyerek kararlı bir duruş sergileyen halkın tavrı var termikçileri zorlayacak olan. Önceki gün bir direniş başladı Terme’de.  Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu’nun da aralarında bulundu birçok Sivil toplum kuruluşunun Temsilcisiyle birlikte ben de Terme meydanındaydım. Genci de oradaydı. Yaşlısı da. Sağcısı da meydandaydı, Solcusu, hatta dindarı da o meydanda aynı amaç için saf tutmuş gibiydiler. Terme’de teşkilatı bulunan bütün partilerin ilçe başkanları TERÇEP’in basın açıklamasına destek vermek amacıyla meydandaydı. Mesela, “Halkın arasına karışmıyor” diye kendisini sık sık eleştirdiğimiz CHP’nin Samsun İl Başkanı Mehmet Atalay da gelmişti Terme’ye. Ki; Mehmet Atalay direnişe destek verenler arasında siyasi parti teşkilatlarının il başkanları düzeyindeki tek temsilci olarak göze çarpıyordu.

Bir genç hanım da vardı, iki çocuğuyla meydana gelmiş, örtülü bir bayandı, annesinin Alman, Babasının ise Termeli olduğunu söylüyordu. Dikkat çekmek amacıyla elindeki dövize İngilizce bir şeyler yazmış. O dövizde mealen “Fosil yakıtlarla bizi ve çocuklarımızı zehirlemeyin” diye yazıyordu.
Yaşlı bir adam da oradaydı kuru dalların üzerine el yazısıyla “Yeşil hepimizin akciğeridir” diye yazmış. O yaşlı adam, Terme halkını direnişe davet eden kısa bir de konuşma yaptı meydanda. OMV’nin kurulu olduğu Akçay’dan bir ev hanımı da vardı o meydana gelenler arasında. Çok heyecanlıydı. Basın açıklamasının ardından söz istedi ve kürsüye çıkarak direnişe destek istediği konuşmasıyla herkesten çok alkış alan konuşmacı oldu. Terme bu defa başaracak gibi. Kendilerine, Gerze halkının şanlı direnişini örnek almışlar. Şu anki sayılarıyla santrallerin yapımını engelleyebilirler mi? Biraz zor gibi görünse de, mümkün. Bir inancın temeli atılmış ama. Halkın bir bölümü “İstemeyiz” diyor. STK’lar ve dahası, iktidardan muhalefete, sağcısından, solcusuna bütün siyasi partiler halka destek veriyor.

Dahası, “Makam ve mevkiin önemi yok” diyen ve en büyük makamın halkın gönlündeki makam olduğunu söyleyen Terme’nin Belediye Başkanı Şenol Kul gibi “Kendimi feda etmeye hazırım” deme yürekliliğini gösteren bir destekçileri varBizde diyoruz ki: Neden olmasın

/ Ragıp GÖKER
17 Eylül 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder