23 Eylül 2014 Salı

Samsun Kirli Yatırımların Cenneti Olamaz

Tekkeköy’ün bir önceki Belediye Başkanı Hayati Tekin, Tekkeköy’ün kirli yatırım için seçildiğini ve bunun için kendisine baskı yapıldığını söylediğinde kimse ona inanmadı. Bunu Gemi İnşa Organize Sanayi Bölgesi yani kısaca Tersanede gemi söküm işine yatırım yapmak isteyenler için söylemişti. Şimdi Hayati Tekin yok, bu yeni önemde tersanede gemi sökümüne izin verilecek mi? Bekleyip göreceğiz. Ama biz gemi söküm işine devam edilip edilmeyeceğini takip ederken şu Büyüklü’deki taş ocakları sorunu patlak verdi.

Taş ocakları meselesi aslında seçimlerden hemen önce ortaya çıkmıştı. Köylüler kazan kaldırdı ve ‘’Buna izin vermeyiz’’ dediler. Büyüklü’ye önce Hayati Tekin gitti, köylüleri o sakinleştirdi. Ardından AK Partinin aday adaları da Büyüklü’ye giderek, taş ocaklarının çalıştırılmayacağına dair teminat verdiler. Ama seçimlerden hemen sonra dozerler köye girince ‘At kaçtı, torba doldu’ misali köyde yeniden direniş başladı. Oysa taş ocağına izini veren de, bu ocakların çalıştırılması için ÇED raporuna gerek olmadığına dair düzenlemeyi yapan da Samsun bürokrasisiydi. Biliyorsunuz, Mobil santraller için de ÇED raporuna gerek olmadığına da karar verilmişti. Tekkeköy, ‘şimdilik’ kaydıyla kirli yatırım sorununu defetmiş gibi görünüyor.

Ama termik santraller konusu nedeniyle Terme’nin başı şu fena halde dertte. Şu TİM Avrasya işin peşini bırakacak gibi görünmüyor. Dün itibariyle atandığı Diyarbakır’daki görevine başlayan Eski Valimiz Hüseyin Aksoy’un kararlı turumu nedeniyle o ÇED toplantısı için ‘Yapılmadı’ şeklinde rapor tanzim edilmesi sağlanmıştı. Tim Avrasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aracılığı ile gerçekleştiremediği bu toplantıyı aynı bakanlık bünyesindeki Orman Müdürlüğü aracılıyla yapmak için yeni bir girişim başlatmış. KOR Enerji de sırada bekliyor. Daha kaç firma var bilemiyoruz.

Salih Bora Mutlu 6 santral kurulacağını iddia etmişti de kimse kendisine inanmamıştı. İnanmak istememişti demek daha doğru olacak. Birileri enerji nakil hatları ile ilgili alt yapıyı bile hazırlamaya başlamış. O direklere kimse sahip çıkmıyor ama ben onların kime ait olduğunun bilindiğini düşünüyorum. Birileri benim memleketimde devasa ölçüde elektrik direkleri dikecek de bunları oraya kimin diktiği belli olmayacak öylemi? Geçin bunu bir kalemde. Patagonya’da mı yaşıyoruz biz kardeşim. Kimsenin sahip çıkmadığı direklerin durum tıpkı şu Lice’deki heykel meselesine benziyor. Güya Lice’deki o ucubeyi kim diktiği de bilinmiyormuş ve o ucube bir gecede ortaya çıkmış gibi. Bütün ülke tepki gösterince o ucube heykel bir günde yerle bir edilmişti biliyorsunuz. Bu direklere de kimse sahip çıkmıyormuş ve onların kime ait olduğu bilinmiyormuş öylemi? Güldürmeyin beni. O direkler kiminse açıklansın. Bizde en azından kimlerle kavga ettiğimizi bilelim.

/ Ragıp GÖKER
23 Eylül 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder