9 Eylül 2014 Salı

Hayali Değil, Gerçek Turizmin Yeni Yıldızı Sinop -2

Denize girilebilen tek sahili olan Atakum-Taflan arasında ki dünyanın en güzel kumlarından birisine sahip sahili kayalarla doldurularak katledilen Samsunlular için Sinop artık denize girebilmek için gidilebilecek en büyük alternatif olacaktır. Nitekim bu yıl Sinop’u yeni haliyle keşfeden çok sayıda dostumdan en çok duyduğum söz, ”Burnumuzun dibinde Sinop gibi bir tatil beldesi varken, artık Bodrum ve Marmaris’e gitmek hiç de akıl işi değil” Oldu. Son gidişimden sonra bende bu sözlere aynen katılıyorum. Zaten bildiğim birçok aile, hafta sonlarını artık Sinop’ta geçirmeye başladı.

Sinop’un tarihi güzellikleri de görmeye değer. Yıllar önce gezdiğim, geçmişinde acı bir tarih barındıran ve bir çok ünlünün özgürlüklerinin ellerinden alındığı, bugün müze haline getirilmiş ünlü Sinop Cezaevi mutlaka görülmelidir. Orada yatan ünlülerin anıları yaşanmalıdır diye düşünüyorum. Sinop Kalesi, Hamsiloz Koyu ve Akliman da görülmeli, tekne turları ile Sinop’un güzelliği denizden de seyredilmelidir. Bunlar Sinop’un güzellikleriydi. Eksikleri yok mu? Tabii ki var. Dikkatimi çeken şey neredeyse çoğu ilin yaşadığı trafik karmaşası ve trafik lambalarının eksikliği ile ana kavşaklarda ve cadde girişlerinde cadde isimlerini ve önemli adresleri gösteren tabelaların olmamasıydı.
   
Samsun’a dönükten sonra cazibe merkezi Sinop’a kısa sürede önemli katkılar yapan Belediye Başkanı Sayın Baki Ergül’ü aradım ve kendisini öncelikle kutladım. Bilindiği gibi Sayın Baki Ergül yıllarca Samsun DSİ 7. Bölge Müdürlüğünde çalışmış ve daha sonra da DSİ 7. Bölge Müdürlüğü yaparak DSİ’ nin önemli yatırım planlarına imza atmış bir mühendistir. Samsun’da görev yaptığı yıllardan tanıdığım, dürüstlük ve çalışkanlığı ile tanınan bu dostum, 2009 Belediye Seçimlerinde CHP’ den Sinop Belediye Başkanlığı seçimlerine katılmış ve yapılan itirazlar ve birkaç kez sayılan oylar sonrası, bir oy farkla seçimi kazanmıştı.
  
Bu yıl yapılan Belediye seçimlerini de daha farklı bir sonuçla kazanan Sayın Ergül’ü, Samsun dönüşü aradığımda gördüğüm iki önemli eksiği kendisiyle de paylaştım. Her türlü eleştiriye açık olduğunu ve özelliklede eksik yönlerini öğrenmek istediği mesajını tüm dostlarıma da iletmemi istedi. Trafik lambaları konusunda, “Daha önce denediklerini ama dar sokaklarda trafiğin daha da içinden çıkılmaz hale geldiğini ve Sinopluların karşılıklı saygısı ile trafiğin daha düzenli aktığını ve bu konunun üzerinde çalıştıklarını” söyledi..

Cadde ve kavşak tabelalarının ise hazırlanmakta olduğu bilgisini aldım. Kendileri de benden bir istekte bulundular. Elçiye zeval olmaz diyerek sizlerle de paylaşıyorum. Temizliğe çok dikkat ettiklerini, ekiplerin sürekli çalıştıklarını ve (Ki, bu da zaten çıplak gözle de görülüyor) Sinopluların kurallara uyduğunu ve kesinlikle yerlere çöp atmadıklarını, bu nedenle özellikle kent dışından gelen konuklardan da bu konuda aynı hassasiyeti göstermelerini beklediklerini ilettiler.

Son dört ay içerisinde bir kez daha gidip gezme şansını bulduğum Sinop, Eskişehir, Amasra ve Ayvalık’ta ki çağdaş yaşam ve kentsel değişim ile güzelleşme beni etkiledi. Hepsinde de konuştuğum hemen herkesin başkanlarının dürüst, çalışkan olduklarını ve hepsinden de öteye belediye başkanlarının halk ve sivil toplum kuruluşları ile kent sorunlarını paylaştığını söylemesiydi. Sanırım bu yaklaşım, bu kentlerde ki değişimin nedenini anlatmaya yetiyordu. Çarpıcı olan şey, bu dört belediye başkanının da CHP’ li olmaları ve paranın her şey demek olmadığını göstermeleriydi. Bu dört il ve ilçenin hem belediye başkanlarını, hem de halkını kutluyorum.
   
Sinoplular adına en çok üzüldüğüm şey, bu güzel turizm beldesine “Nükleer Santral” Yapılacak olmasıydı. Gerçi Sinoplular bu santrali yaptırmamaya kesin kararlı ama mevcut iktidarın da, verdikleri kararlardan kolay kolay geri adım atmadıklarını bilen birisi olarak içim yanıyor. Hadi, bu yazımı tatsız bir espri ile noktalayayım. Ölüm kusacak “Mobil Santrali” davet eden bir belediye başkanına, bu kenti enerji koridoru yapacağız diye halkı yanıltan ve başta kömürle çalışacak termik santraller birbiri ardına gelmeye başlayınca ayaklanan Termeliler karşısında susan milletvekillerine sahip Samsun, zaten bu gidişle bir süre sonra yaşanmaz hale gelecektir. Gelin bu “Nükleer Santrali de” Samsun’a yapın ve hiç olmazsa Sinop’a bir güzellik yaparak onları bu beladan kurtarın. Ne dersiniz? Uyar mı bilmem?

/Sadi SUBAŞI
9 Eylül 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder