15 Eylül 2014 Pazartesi

Minareyi Çalan İçin Kılıf

Pazar günü gazetenin manşetiydi. Terme’de ansızın peydahlanan o enerji nakil hatlarını henüz sahiplenen olmamış. ‘’Sahibi aranıyor’’ diye veriliyordu haber. Şu termikçiler, bu işin peşini bırakmayan Hedef HALK’a ve o gazetede yazan bizlere ne kadar da kızıyorlardır kim bilir. ‘’Nereden çıktı şimdi bunlar’’ dediklerini duyar gibiyim. Öyle ya! O ÇED toplantısının yapılacağı haberini vermeseydi gazete, o toplantı yapılmıştı şimdi ve santralin kurulması için gerekli ola 11 aşamadan birini geçmiş olacaktı o firma. Ki; Bir santral kurabilmek için yerine getirilmesi gereken en önemli kıstaslardan biridir ÇED toplantısını yapmak.

Bu haber gazetede yayınlanınca halk o toplantıyı yaptırmamıştı biliyorsunuz. Firma yetkilileri her ne kadar, ‘’Biz halkı bilgilendirmek amacıyla Terme’ye geldik, bizim için o toplantı yapılmıştır’’ deseler bile kayıtlara ‘’Toplantı yapılamadı’’ diye not düşülmüştür. Samsun’da düzenlenen rapor böyle ama yukarılarda ne karar verilir onu kestirmek güç. Zira minareyi çalan, kılıfını da hazırlıyor bir şekilde. Uyanık olmak lazım yani! O firmanın sahibi durduk yere ‘’Bizim için o toplantı yapılmıştır’’ diye niye söylesin ki.

Mutlaka güvendiği bir dağ olmalı. 960 milyon liralık yatırım yapacağını söylüyor o firmanın sahibi olan kişi. Yaklaşık bir milyar lira, eski parayla söyleyeyim bir katrilyon lira. Ve bu para yatırım için ön görülen miktar, yatırımı gerçekleştirebilirse bu miktar daha da artacaktır. Biliyorsunuz para, kapalı kilitleri açabilmek için en önemli araçtır. Yüzü sıcaktır yani, onun sıcaklığı karşısında soğukkanlılığını koruyabilecek insan sayısı çok azdır.  Umarım bizim nasibimizde soğukkanlılığını koruyabilenler vardır ve onlar karşımıza çıkar. Ayrıca tek bir firma da değil, Terme’yi kirletmek isteyen. Bu ilk santral olayından sonra Yener Cabbar ‘’Abi bomba’’ diyerek elinde bir belgeyle gelmişti bir gün gazeteye.

Terme’de bir başka firma daha termik santral kurmak için lisans almış meğer. Ve onlar ÇED toplantısı yapabilmek için Terme halkına davetiye çıkaracaklar mı bilmem. Şu sıralar suların biraz durulmasını bekliyor olmalılar. Öfkenin dinmesini, Terme halkının yelkenlerini biraz suya indirmesini beklediklerini düşünüyorum. Ki; Ben bu termikçilerin iki den de fazla olduğunu iddia ediyorum biliyorsunuz.

Termik santral için Terme’nin bu ülkedeki en uygun yer olduğunu düşünüyor bazıları. Birileri şimdiden enerji nakil hatlarıyla ilgili direkleri dikmeye başlamışlar. Şimdilik kimin diktiği belli değil olabilir ama yakında ortaya çıkacaktır o direklerin sahibi. Belli ki, birileri minareyi çalmak için kılıfını bile hazırlamış. Kafaya takmışlar yani. ‘’Yapacağız o santralleri, siz ne derseniz deyin’’ havasındalar. Uyanık ol Samsun. Diren Terme. Yalnız değilsin unutma.. Samsun var arkanda….

/ Ragıp GÖKER
15 Eylül 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder