2 Eylül 2014 Salı

Tütüne Dönüş…

Bir zamanlar en önemli ihraç ürünümüzdü. Gelir kaynağımızdı. Yuva kuracakların umudu. Köylünün, kentlinin paraya dönüşünü beklediği üründü. Kısacası milyonlarca insanın tek geçim kaynağı idi. Özal iktidarı ile birlikte yabancı sigara ithalatı serbest bırakıldı.

İthal ettiğimiz sigaraların içimi için vazgeçilmez olan şark tipi dediğimiz tütünün de sonu hazırlandı. Para etmez oldu. Üretici üretemez oldu. Göz göre göre en önemli ihraç ürünümüz yok edildi. Kaybeden sadece üretici değil, onu işleyen işçi, gelirinden nasiplenen esnaf ve tüccar da oldu. Daha doğrusu Türkiye kaybetti.

Şark tipi tütüne ihtiyacı olan ithal ettiğimiz sigaranın üreticileri de zora girdi. Türkiye’de tütünün yok edilmesiyle zora düşen yabancılar, fiyat artırımı zorunda kaldı. Türk üreticisinin tütüne dönüşü için kesenin ağzını açtı. Böylece tütün yeniden umut oldu. Ürettiğimiz tütün yabancıların yüzde 8-12 oranında kullanma zorunluluğu bu günlere getirdi. Stokların tükenmesi buna zemin hazırladı.

Türkiye’de en kaliteli tütün Samsun bölgesinde yetişir. Maden, Canik, Evkaf türü tütün dünyanın en kaliteli şark tütünü bulunuyor. Üretimi zor. 14 ay emek ister. Günün koşullarında, teknolojinin gelişmesiyle zorluklar hafifletildi. İyi fiyatla tütüne dönüş yolu açıldı.

Geçmişte sadece Samsun bölgesinde 30 bin tonun üzerinde üretim yapılıyordu. Üç bin tona kadar düşmüştü. Son yıllarda serbest piyasada talep arttı. Haliyle fiyat da. Bugün rekolte 8-10 bin tona kadar yükseldi. Bu talebi karşılamaktan uzak. Bu nedenle tütünde rekolte artışı her geçen yıl artacağa benziyor.

Tütün rekoltesi arttıkça geliri de artacak. Ülkeye döviz girdisi sağlanacak. Hem de tümü kendi üretimimiz olarak. Bilindiği gibi ihraç ürünlerimizin çoğu ithal ürün kaynaklı. Yüzde 85’inde ithal ürünler kullanılıyor. Ülkemizin kazancı yüzde 15’ler seviyesinde. Tütünde ise tümü bizim öz kaynağımız. Yani kazancımız. Ders alır mıyız bilemem.

Bilebildiğim hata üstüne hatalar yapıyoruz. Farkına varınca da dönüyoruz. Sonuçta zararın neresinden dönersek kardır mantığı ile bakıyoruz. Olmaz böyle şey.

/Avni DEMİR
02.09.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder