8 Eylül 2014 Pazartesi

Hayali Değil, Gerçek Turizmin Yeni Yıldızı Sinop -1

Sinop, yıllardır Samsunluların kafa dinlemek için sık sık kaçtığı bir komşu ilimiz olarak bilinirdi.  Özellikle de Karadeniz’in hırçın ve can alan dalgalarından kaçan Samsunluların hafta sonların da denizden korkusuzca faydalanabilmek için tercih ettikleri bir yerdi. Tanrı’nın cömertçe sunduğu coğrafi konumu ve sahip olduğu doğal liman yapısı ile Karadeniz’in en hırçın günlerinde dahi, korkusuzca denize girilebilen bir cennettir Sinop.

Sinop’ta sanayi yoktur. Sinop’u yıllarca iyi kötü orada ki Şişe ve Cam Fabrikası ayakta tutmuştu. Onun da kapanması ile Sinop, ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan bir kent haline gelmişti. Ancak yukarıda özellikle altını çizdiğim coğrafi özellikleri ile yaz aylarında, çoğunluğunu Samsunluların oluşturduğu yerli turistler tarafından tanınırdı.

 Bu doğal güzelliği zaman zaman kitap ve dergilerle yazılı ve görsel basında yer alsa da, Sinop’a ulaşımın zor olması nedeniyle turizm açısından çok fazla tercih edilen bir yer değildi. Kabul etmek gerekirse, mevcut iktidarın on iki yılda yaptığı belki de en yararlı iş olan, “Duble yollardan” Sinop’ta payını aldı. Samsun Sinop yolunun tünel ve deniz dolgusu ile yapılan duble yollarla kısalması ve can sıkıcı virajlardan kurtulması ile Sinop’un turizmden aldığı pay ciddi boyutta artmaya başlamıştır.

Küresel ısınma ile Ege ve Akdeniz Bölgelerinin önemli tatil beldelerinde ki nüfus yoğunluğunun aşırı artması ile o bölgelerde ki çirkin yapılaşma ve doğanın hızla taş yığınlarına dönmesi sonucu, turizmciler gözlerini Karadeniz Bölgesine çevirmeye başlamıştır. Zaten yıllardır henüz yeterli seviyede olmasa da, Doğu Karadeniz Bölgesi sahip olduğu yaylalar ve Sumela Manastırı ile turist çekmeye başlamıştı. Ancak Doğu Karadeniz Bölgesi’nin deniz turizmi açısından şansı yoktu. İşte oralarda olmayan deniz turizmi şansını Sinop yakalamış, daha doğrusu Sinop’u yöneten kent iradesi bunu görmüş ve gereğini yapmaya başlamıştır.

Kent yönetimi ile birlikte Sinoplular da bu gerçeği görmüş ve Sinop’a gelenlerin mutlu dönmesini sağlayacak işleri yapmayı başarmışlardır. Sinop halkının gelen konuklara olan tavırları ve yaklaşımları, son derece sevecen ve yardımsever bir konumda. Caddeler tertemiz. Her tarafta çöp kutuları var ama Samsun’da ki gibi laf olsun diye konmamış, insanlar en ufak çöpünü dahi yerlere değil bunlara atıyor. Yerlerde sigara izmariti ve çöp görmek mümkün değil.

İnsanlar çağdaş giyimli, Samsun’da ki gibi son dönemin yaygınlaşan giyimleri, henüz Sinopluları etkilememiş. Deniz kıyıları yapılaşmadan korunmuş, sahilde çok sayıda kafe ve çay bahçesi var. Önlerinde ki kumsala ise, denize girenler için şemsiye ve şerlonglar serpiştirilmiş. Sahil bandında bir Aşıklar Caddesi var. Bu cadde halkın tur attığı ve aradığı her şeyi bulabileceği gece gündüz canlı bir cadde. Ön tarafı yukarıda anlattığım güzellikte, halka açık ama orada kimsenin aklına denize taş doldurayım da, iki yönlü araçlar gezip seyir keyif yapsın gibi bir garabeti yaratmamış. Hemen arkasından geçen Aşıklar Caddesi’nin bu görevi yaptığını göz ardı ederek böyle bir yanlışa kalkışmamış.

Aşıklar Caddesin de gezerken, insan kendini henüz bugünkü kadar yoğunlaşmamış eski dönemlerin Marmaris veya Bodrum Caddelerinde sanıyor. Bu cadde de çok kaliteli lokantalar, barlar, dondurmacı ve pizzacılar, Sütaş gibi marka pastaneler, içerisinde yöresel hediyelikler satılan küçük parklar, çocuk oyun parkları bulunuyor. Sinop Yelken Kulübü de bu güzel sahilde kendisine yer bulmuş. Bütün sahiİ kumsal ve halka açık.

 “Yenge’nin”, “Hala’nın”, “Teyze’nin Yeri” Gibi isimlerle açılmış Mantıcılar var. Emin olun, buralarda yiyeceğiniz çok farklı sunumlarda ki “Mantıyı” başka hiçbir yerde yememişsinizdir. Kentin diğer sahilinde ise, deniz üzerinde yüzen balık lokantaları Sinop’un diğer güzel yüzünü gösteriyor.

Otel sayısı da artmış ama gözüken o ki, artık özellikle sahilde ki bu oteller Sinop’a yetmeyecek. On gün önceden aradığımız halde hiçbir otelde yer bulamadık. Sorduğumuz tarihte hemen her otelden aldığımız cevap, “01 Eylül’e kadar yerimiz yok” oldu. Ancak bir arkadaşımın özel dostu ve çabası ile yer ayırtabildik. Kaldığımız Otel sahilde ve çok güzel planlanmıştı. Önünde ki kumsalda denize girme olanağı var. Hemen önünde ki zemin kısmında kafeteryası ve denizi seyrederek yemek yeme şansı veren lokantası ile tam bir tatil oteli. Buna benzer, hatta daha güzel oteller mevcut.

Özet olarak söylemek gerekirse, kısalan ve kolaylaşan ulaşımı ile Sinop Samsunluların yeni cazibe merkezi olmuş. Eğer Sinop’u İstanbul’a bağlayacak sahil yolu yapılırsa, Sinop’ta kısa sürede Marmaris ve Bodrum gibi bir turizm cenneti olur.

Güzel bir hafta dileğiyle..
/Sadi SUBAŞI
8 Eylül 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder