28 Temmuz 2012 Cumartesi

Sel Keresteleri Sahipsiz Kaldı..

Beni önce vatandaşlar uyardı. Sonra bu kereste, odun ve kütük işinden  anlayanlar aradı. O sırada araştırama yaparken Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın açıklaması’nda da aynı sözlere rastladım.. Başkan Yılmaz 50 kamyon çam kerestesi, odun topladık. Kaynağına bakılmalı' diyordu.. Kamyonlarla toplananların dışında hatta Samsun'un denizi 'odun denizi' gibi oldu.. Vatandaş bayram yaptı..

Ama iş resmiyete gelince  Orman İşletme Müdürlüğü 'O keresteler' bizim değil, dedi. Kereste ile, kütük ve tomruk farkını da anlattıkları uzun 'inceleme yazısında' komisyon sonuç olarak şu karara vardı.. 'Keresteler bizim ormanımıza ait değil. Yani bunlar kaçak kesim değil. Hem selin olduğu güzergahtaki ormanlık alanda da çam ağacı yok'... Dolayısıyla 'Orman İşletme', ağaçlar bize ait değil diyor.. Başkan Yılmaz, kamyonlarla topladık diyor. Beni arayan vatandaşlar, "Bunlar kereste" diyor.  
O zaman ortada bir sorun var..

Bu keresteler herkes tarafından görülmesine rağmen, sel olduğu gün sanayi bölgesinden 50 kamyona yakın toplandıkları da Başkan Yılmaz tarafından açıklandığına göre, ortada 'sahipsiz keresteler var' demektir.. Kimse keresteye sahip çıkmadığına göre de, aslında o kerestelerin 'bir şekilde edinilmiş olduğu, şimdi sahiplenirse başına sıkıntı alabileceği' ihtimali de bir hayli yüksek.. Orman İşletmenin oluşturduğu komisyon iyi bir araştırma yapmış ama bir şeyler eksik kalmış.. Sel güzergahında 'çam ağacı yok denilmiş' ama başka bölgelerde çam ağacı olup olmadığından bahsedilmemiş.. Yani birileri başka bölgeden kestiği çamları, sel güzergahında saklıyorsa ve onlar açığa çıktıysa, diyorum.. Yani o nedenle, Orman İşletme'nin eksik yaptığı bir noktayı hatırlatmak isterim..

Ormanda inceleme yaparken, 'Büyükşehir Belediyesi'nin topladığı o çam kerestelerini de' neredeyse bulup, incelemeliydi.  Sanırım sonra daha net bir şekilde 'kamuoyuna bilgi verebilirdi'.. Şöyle ki; Ormanda yapılan incelemeler sonrası kaçak kesime rastlanmamış ve selin oluştuğu derenin çevresinde çam ağacı da bulunmamıştır. Aynı zamanda belediyenin sel sonrası topladığı keresteler de bizim bölge ormanımıza ait değildir vs... Yani çok değerli ormancı arkadaşlarım, 'bu kadar uğraştık, memnun edemedik demeyin ama' bir yanınız eksik kalmış, inceleme raporunuzda.. Sonuçta ormanlar hepimizin değil mi?..

Bu arada Orman İşletme'nin raporunda 'ilginç tespitler de var'.. Ve bunlara kesinlikle katılmıyorum. Ormandan kopan ağaçların köprüleri  tıkamadığı ve selin şiddetini artırmadığıyla ilgili.. Aslında bu Ormancı arkadaşların araştırma konusu değil ama görüş belirtmişler.. Öncelikle 'Samsun Orman İşletme Müdürlüğü' de bu selden ders almalıdır.. Selle mücadele için ormanlarımızın daha sık bir ağaçlandırmaya ihtiyacı olduğu açıktır. Ayrıca zeminde de seli önleyecek basamaklı sistemlere yer verilmelidir..

Vali Aksoy bu konuda haklı.. Her kurum kendime pay çıkarmalı ve ders almalı.. Ama 'önce şu kerestelerin sahipleri' de bulunmalı.. Yani Orman İşletme raporundaki eksik yanı tamamlamalı..

28.07.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder