31 Temmuz 2012 Salı

Samsun Sokaklarında, Engelli Olmak-Yaşlı Olmak

Samsunumuzun hakkını yemeyelim, yaya olmak, yaşlı olmak, kadın olmak, ihtiyar olmak ve engelli olmak, Samsunda olduğu kadar, yurdumuzun birçok ilinde de zor. Şehirlerimizin tasarımlarını yaparken hep yetişkinlere ve sağlıklı insanlara göre tasarlıyoruz. Çocuklarımıza oyun alanı bırakmadan tasarladığımız kentlerimizde çocuklarımız, sokak aralarında kendilerine oyun alanları yaratırken, engellilerimiz, yaşlılarımız kadınlarımız da, tuzaklarla dolu yaya kaldırımlarında yürümek için mücadele ediyorlar. Kentlerimizin en güzel semtlerinde bile, yaya kaldırımları aklımıza gelmeyecek kadar bozuk, yürünemeyecek durumda. Kaldırımlara engelli yurttaşlarımızın çıkması bir dert, sokak ve caddelerde karşıdan karşıya geçmeleri bir başka dert. Yaşlılar, çocuklar ve kadınlarımızda bu olumsuzluklardan nasibini almaktalar.

Samsunda Lise caddesinde, Kız Meslek Lisesi karşısındaki yaya geçidinden, yeşil ışık yandığında karşıya geçmeye çalışan bir engelli veya yaşlımız, karşıya geçemeden ortada kırmızı ışığa yakalanıvermektedir. Kırmızı ışığa yakalanmadan karşıya ulaşsalar bile kaldırıma çıkmak ayrı bir sorundur. Sağlam ve sağlıklı insanlarımızın bile çıkmakta zorlanacağı kaldırımlara, yaşlı ve engelli arkadaşlarımızın çıkmaları büyük bir başarıdır.  İlk Adım Belediye Başkanımız bu olumsuzlukları, ya yerinde incelemeli veya da inceletmelidir.

Sokaklarımızda ve ana caddelerimizdeki kaldırımlarda atacağınız bir adımla, bastığınız kaldırım taşının yerinden oynadığını, ayağınızın burkulma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu, bir yaya olarak, bir engelli olarak, bir yaşlı olarak sizin tahmin edebilmeniz mümkün değil. Eğer birde yağmur yağmışsa, o bastığınız kaldırım taşının altından sıçrayan çamurlu ve kirli suyun, paçalarınızı berbat etmesinden kurtulamazsınız. Düzgün bir yolda yürümekte güçlük çeken engelli kardeşlerimizin ve yaşlılarımızın bu kaldırımlarda sorunsuz yürüyebilmeleri mümkün değil.

Meskenler kavşağından, Uğur Mumcu parkına ve oradan da 56’lara doğru giden kaldırımların perişanlığını, İlkadım belediyesi yetkililerine duyurmak istiyorum. İlkadım Belediye Başkanımız ne olur bizim için, söylediğimiz bölgedeki yaya kaldırımlarından yaya olarak bir geçiversin. Bize hak vereceğine inanıyorum. Engelli, yaşlı, kadın ve çocuklarımız için birçok tuzaklarla dolu olan kaldırımların bir an önce onarılmasını istiyorum. Neyin onarımı için açıldığını bilemediğimiz çukurlarında bir türlü eski haline getirilmediğini, yaya bir yurttaş olarak dillendirmek istiyorum.

Esnafın kaldırım işgali ise almış başını gidiyor. Özelliklerde Marketlerin bulunduğu kaldırımlar, satış reyonlarını andırmaktadır. Bu kaldırım işgallerini, ne yapalım ekmek kavgası diye geçiştiremezsiniz. Bu konularda ne bir denetleme ve nede bir uyarı olduğuna ben şahsen rastlamadım. Kısaca, Samsun’da engelli olmak, yaya olmak, yaşlı olmak, kadın olmak ve çocuk olmak zor… İnşallah sesimizi belediye başkanlarına duyurabilmek bu kadar zor değildir.

/Tekin AKIN
31 Temmuz 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder