30 Temmuz 2012 Pazartesi

Samsun'da Yanı Başımızda 'Termik Santral'..

Biz Terme'nin Kozluk Beldesi'ndeki OMV santralinin çevreye vereceği zararları konuşurken, 'geçtiğimiz gün mevzusu geçti' hemen yanı başımızda santral çalışmaları devam ediyor.. Sessiz sedasız.. İlginç tabii. Ne hikmetse bizim çevreciler Gerze'deki santraller,  Kozluk'taki santral için tepki gösterirken, kapımızdaki santral hareketlerine duyarsız kalmışlar..

İşin aslına bakarsanız, biz de çok etkisizmişiz. Uzağa bakarken, yakınlarımızı unutmuşuz.. Yeşilyurt Demir Çelik'in yapımını sürdürdüğü termik santralden söz etmiyorum sadece.. Onu geçtiğimiz gün İsmail Başaran yazdı. Daha öncesini duymuştuk ama ne zaman ÇED aldı, ne zaman ruhsat aldı bilmiyorduk.. Şimdi ilgi alaka göstereceğiz, çevreye etkilerini değerlendireceğiz elbette ama asıl sorun sadece o değil.. Bölgemize yapılması planlanan daha bir çok termik santralden söz ediliyor.. Öyle bir iki tane de değil. Bayağı lisans alındığı öne sürülüyor..

Şimdi hemen yanı başımızda Yeşilyurt'un termik santrali geliyor. Hangi aşamada açıkçası bilmiyorum.. Ama ÇED raporu alınmadan önce halkı bilgilendirme toplantısı gibi işlemler yapılmalıydı. Yapıldı mı, yapılmadı mı. Kimse bir şey duyamadı. En azından ben duymadım. Köşe yazarı arkadaşlarımıza sordum kimse duymamış.. Henüz o aşamaya da gelmemiş olabilir ama Samsun'da o bölgeye santral yapılıp yapılmayacağı tartışılmalı.

Nasıl OMV'nin santralı tartışılıyorsa, çevreciler olaya müdahilse, Samsun halkı, Samsunlu bir yatırımcının santralinin 'çevreye vereceği etkileri bilmeli'.. Bizden diye zehirli hava soluyacak değil elbette kimse.. Santralin gücü nedir, çevresel etki değerleri ne olacaktır. Bölgeye katkısı nedir. Kamusal sosyal sorumluluk projesi kapsamında Samsun'a ve kurulduğu bölgeye neler yapacaktır..

OMV'nin Kozluk'ta yapacağı bir okulun değeri 8 milyon lira..  Böylesine büyük yatırımlar yapılıyorsa, 'çevresel etkiler açısından' sosyal sorumlulukları da yerine getirmek gerekiyor.. Ki; OMV bunları yapmasına rağmen hem Danıştay'ın 13 ve 8. dairelerinin verdiği kararlarla, 'lisansının iptal olma ihtimali ve üretime geçememe ihtimali var'.. Neden, çünkü çevresel etkileri 'bölgesel olarak değerlendiriliyor..

Yeşilyurt Demir Çelik, Samsun'un önemli bir sanayi kuruluşu. Zaman zaman Samsunspor'a ve çeşitli yardımsal olaylarda Türkiye'nin ilk 500'ü içinde olan bir firma olarak 'katkıları' da oluyor ama Samsun'un hemen yan bahçesine Termik Santral yapmak başka.. Bu Samsun kamuoyu tarafından çok iyi tartışılmalı.  Zaten orada o bölgede doğalgazla çalışan bir santral var. İkincisi ne kadar doğru çevreciler, mühendisler, kamu kurum ve kuruluşları konuyu gündeme getirmeli.. Santral için toplandığı öne sürülen arazilerin, tarım arazisi olup olmadığı da tartışılmalı..

Zaten bugünden itibaren artık Yeşilyurt'un yapmayı planladığı santrali Samsun'un gündemindedir.. Biraz geç de olsa, Samsun artık bilgilendirilmeli.. Bu arada Samsun'un diğer bölgelerinde de santral hareketleri olduğunu söyleyebilirim.. Samsun nereye gidiyor, nasıl bir kent oluyor, turizm kenti, sağlık kenti bu şartlarda nasıl olacak, anlamış değilim..

Lojistik köy için yer bulamayan Samsun'da, bu kadar santral için yer nasıl bulunuyor, birileri anlatmalı artık.. Ama önce yanı başımızdaki termik santralden başlamalı..

30.07.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder