10 Temmuz 2012 Salı

CANİK’te Felaketin Adı

Samsun’da meydana gelen sel felaketinin hareket noktası Canik İlçesi'nin köyleri, yıkım üssü de merkezi olmuştur. DSİ’nin eldeki verilerine göre Yılanlı Deresi’nin en yüksek taşma oranı ( debisi)  210 metreküp/ Sn. olduğu halde,  eski çöp istasyonunun yukarısında bildiğimiz kadarıyla 300 metreküp/ Sn.ye göre sel kapanı yapılmıştır. Görünürde tedbir alınmıştır.

Ancak Büyükşehir’in dere ıslah çalışmaları( istimlâk ve 15 metrelik yol vs.) bir tedbirsizlik ve ihmalkârlık olarak tartışılabilir.  Ama suçlu aramıyoruz. Bu bir afet! Çünkü yağan yağmurun meydana getirdiği debi ise yaklaşık 700 metreküp /Sn. olmuştur. Genelde Samsun, özelde ise Canik’te meydana gelmiş bu felaketten utanılası siyasi rant sağlamaya çalışanlar vardır.

Canik’te yağmur damlaları henüz zeminle buluşmadan önce Belediye Başkanı Osman Genç köylerden haberi almış, derhal araziye çıkmış, kendi imkanlarıyla dere yatağındaki evlerin tahliyesi için duyurular yapmış, iş makinelerini ve kamyonlarını seferber etmiş, hatta iki dakikalık bir önsezi ile boğulmaktan kurtulabilmiş, iş makineleriyle onlarca insanı bodrumlardan çıkarmıştır.

Canik Belediye Başkanı’nın erken uyarı ve tahliye duyuruları olmasaydı bugün bizler Rusya gibi belki de yüzlerce ölüden söz edecektik. Ayrıca en çok tartışma konusu yapılan TOKİ konutları olmasaydı, sanayi bölgesi dahil aynı felaketi konuşuyor olacaktık. Suçlayarak felaket ve ölüler üzerinden siyasi rant sağlamaya çalışacağımıza, şapkamızı önümüze koyup yaraları sarmaya ve tekrarını önlemeye çalışsak daha insani bir davranış olacaktır.

“Yavuz hırsızlığa” özenmek,  her zaman başarılı olmayabilir. Bunca felakete rağmen yıkılmış yuvaların ve dünyaların balkonlarını reklam panosu olarak kullanılışının utangaçlığıyla selam ve sevgiler…  

10.07.2012
/Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder