3 Temmuz 2012 Salı

Samsun Din Eğitimi Çalıştayı Sonuç Bildirgesi –IV

21. Bu bağlamda;
a-) Öğretmenlik eğitimi verecek bir bölümün oluşturulması
b-) Formasyon derslerinin lisans programı içinde verilmesi,
c-) Ortaöğretim öğretmenliği eğitiminin 5 yıllık bir öğrenimi öngörmesi nedeniyle öğretmenlik formasyon eğitimine imkân hazırlamak ve hazırlık sınıfı uygulamasında karşılaşılan sorunları aşmak amacıyla ilahiyat fakültelerinin öğretim süresinin 5 yıl olarak belirlenmesi,
d-) 5 yıllık öğrenim süresinde, birinci yılın ağırlıklı Arapça ve Kur’an eğitimine ayrılması, 2. ve 3. sınıfların tüm programlarını ortak alacakları İlahiyat eğitimine; 4. ve 5. sınıfların ise ilahiyat eğitimi yanında 19. maddede belirtilen istihdam alanları dikkate alınarak yapılandırılmasının uygun olacağı,
e-) 3. sınıf sonu itibarıyla, belirlenecek başarı şartlarını yerine getiren öğrencilerin okudukları program yanında ikinci bir programı yan dal olarak alıp sertifika ile tamamlamasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.

22. İlahiyat fakültelerinin öğretmen yetiştiren yüksek öğrenim kurumu olarak tescil edilerek öğretmen eğitimi ile ilgili yapılacak çalışmalara katılımının sağlanmasının uygun olacağı üzerinde durulmuştur.

23. Başlangıçta sadece ilahiyat ön lisans mezunu DİB personeline yönelik olup, daha sonra çeşitli sebeplerle bu şart kaldırılarak yaygınlaştırılan ilahiyat lisans tamamlama (İLİTAM) programının örgün ilahiyat eğitimine alternatif oluşturmaması, kontenjanlarının azaltılması ve ilk kuruluş amacında olduğu gibi sadece ilahiyat ön lisans mezunu DİB personeline yönelik devam etmesi gerektiği üzerinde durulmuştur.

24.Türkiye’de din eğitimi ve öğretiminin daha nitelikli bir şekilde organize edilebilmesi için, Yüksek Öğretim Kurumu'nda ilahiyat fakültelerinin temsil edilmesi gerektiği önemle vurgulanmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Çalıştay ile ilgili özeleştirimizi yarınki yazımızda inşallah yapamaya çalışacağız. Selam, sevgi ve dua ile…

03.07.2012
/Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder