21 Temmuz 2012 Cumartesi

Samsun Siyaseten Aşama Kaydediyor…

Yakın zamana dek siyaseten arzulananın becerilemediği Samsun’da çok şeyin değiştiğini söyleyebiliriz. TBMM’de grubu bulunan üç partimizin Samsun teşkilatlarındaki kavgalar, yerini birlikteliğe bıraktı. Sağlanan birliktelikle beraber elde edilen başarı, küçümsenemez durumda. İsterseniz AK Parti’den başlayalım: İl Başkanı Osman Çetinkaya’nın parti içinde yarattığı olumsuzluklar sürtüşmelere yol açmıştı. Genel merkezdeki bazı yöneticilerin Osman Çetinkaya’dan yana tavır alması tepkilere neden olmuştu. İl kongresi öncesi adaylığını açıklayanların birbirlerine saldırmaları alışık olmayan AK Partililerde şaşkınlığa yol açmıştı.

Şaşkınlığın giderilmesi gerekliydi. Bunun için de tecrübeli bir ismin aday çıkması bekleniyordu. Nitekim öyle oldu ve eski il başkanı Fuat Köktaş aday olarak seçimi beklenildiği gibi kazandı. AK Parti’de Fuat Köktaş birliktelik tesis etti, sürtüşmeleri sona erdirdi, güç birliği sağladı. En önemlisi de AK Parti’de endişeleri sona erdirdi.  Birlik fotoğrafları AK Parti’de çok şey ifade eder hale geldi. Tüm bu gelişmelerin tek adresi Fuat Köktaş.

CHP’deki durum da AK Parti’den farksızdı. Çekememezlik, sürtüşmeler, kavgalar hiç eksik olmuyordu. İl başkan ve yöneticileri bulunamaz olmuştu. Devreye Samsun Milletvekili Prof.Dr. Haluk Koç girdi ve Mehmet Atalay’ın kazandığı seçimle yeni bir dönem başlatıldı. Bu dönemde CHP çabuk toparlandı. 34. kurultaya 13 otobüsle Ankara’ya gidildi. Haluk Koç ve İhsan Kalkavan’ın başarısı, Samsun’daki bütünleşmeyi daha da perçinledi. Kavga-gürültülerle bir yere varılamayacağı gerçeği kabullenilerek CHP güven verir hale getirildi.

MHP’de de yeni dönem Şaban Kılıç’ın kongrede kazanmasıyla başladı. Şaban Kılıç, bütünleştirici özelliğini iyi kullandı. MHP’lilerin partilerinden uzak kalmalarına son verdi. İl kongresinin yinelenmesi kararına rağmen genel merkez nezdinde güven sağlayan Şaban Kılıç’ın kongreye dek görevde kalması kararı verildi. MHP’liler de tıpkı AK Partililer ve CHP’liler gibi umutlu.

Her üç siyasi partimizde sağlanan birliktelik ve izlenen yol geçmişte özlem duyulan idi. Şimdi bu yolda emin adımlarla ilerlemeye çalışıyorlar. Haydi hayırlısı. Sadece fakirlere mi sofra kurulsun? Samsun İl Müftüsü Yrd.Doç.Dr. Hayrettin Öztürk, iftar sofralarının fakirler için kurulmasının makbul olduğunu belirterek, “Zenginlerin birbirlerine gitmek için iftar sofrası kurulması doğru değil” dedi. Fakirlere sofra kurulsun. Buna kimsenin bir diyeceği yok. Nitekim de başta belediyelerimiz olmak üzere fakirlere sofra kurmaya, birlikte iftar yapmaya özen gösteren çokça kuruluşumuz var. Bu kuruluşlarımızın verdiği iftarlara katılmak ve ihtiyaç sahibi olanlarla birlikte iftar yapmak güzel bir şey.

Benim anlayamadığım zenginlerin birbirlerine gitmek için iftar sofrası kurulmasının doğru olmadığı iddiası. Durumu iyi olan, sayın müftümüzün tabiriyle zenginlerimizin biraraya gelip iftar yapmaları neden doğru değil? İnsanların dostlarıyla oruç açmaları, birlikte iftar yapmaları, o heyecanı yaşamaları kadar güzel ve olağan ne olabilir ki? Yalnız başına iftar yapmaktan hoşlanmayan biri olarak zengin-fakir ayrımı yapmadan iftar yapmak bana mutluluk veriyor. Ya size?

21.07.2012
/Avni DEMİR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder