19 Temmuz 2012 Perşembe

O Taş Ocağı Artık 'İrdelenmeli'. Felaketin Nedenlerinden Mi?...

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, dün bir basın toplantısı düzenledi ve selin felakete yol açmasının nedenlerini ortaya koydu.. Haberin tamamını okuyun; bakın ortaya ne çıkıyor..


Taş Ocağı..
Yılanlıdere'nin hemen kıyısına kurulmuş ve DSİ bendinin hemen yanına.. Bendin üstü de taş ocağının yüklü kamyonlarının geçtiği yol olmuş.. Peki ne yapılıyor bu taş ocağında.. Dinamit patlatılıyor ve büyük taş kitleleri dağdan koparıldıktan sonra, taşınacak hale getiriliyor.. Evet yanlış duymadınız.. O DSİ bendinin yani sel sularını tutması gereken sel kapanının hemen yanında DİNAMİT patlatılıyor.. Mühendisler bu konuyu daha iyi bilir ve bugünden tezi yok açıklamalılar.

O bendin bir kısmının, su baskınının olduğu gün parçalanmasında, daha önceki dinamit patlamaları ve üzerinden kamyon geçmesinin etkisi var mıdır yok mudur?.. Ve o taş ocağının yeri doğru mudur? Başkan Osman Genç'e göre Samsun'un yaşadığı sel felaketinin hazırlanmasında o taş ocağının sel kapanına verdiği zarar önemli bir rol üstleniyor.. Sel kapanının suyun fazlasını akıtması için yapıldığı öne sürülen 'bir akarın' üstüne yol yapıldığı için kapatıldığı iddiaları da ayrıca 'önemlidir'..

Bunların hepsi araştırılmalı ve kafalardaki soru işareti kaldırılmalı.. Ama başka sorular da var.. Mesela ben çok merak ediyorum.. *Bu taş ocağı başka yere yapılamaz mıydı... *Bu taş ocağının sel kapanının yanına yapılması uygun mu? *Bu taş ocağının oraya yapılmasına ve ruhsat almasına ilişkin hangi kurumların imzası vardır. Son onay kimindir? *Bu taş ocağının ruhsat işlemleri sırasında 'ilgili mühendis odalarından görüş alınmış mıdır, jeolojik bir araştırma çevreye etkileri açısından yapılmış mıdır?.. *DSİ buraya taş ocağı kurulup kurulmamasıyla ilgili görüş belirtmiş midir veya yetki alanında mıdır?.. *Ve Samsun'da 14 cana mal olmuş sel felaketini araştıran, soruşturan Cumhuriyet Savcılığı, inceleme kapsamına 'Taş ocağının selde etkisi olup  olmadığını almış mıdır?..

Dile kolay 14 can. En küçük bir iddianın bile araştırılması gerekir diye düşünüyorum.. Çünkü sel felaketinde etkili olduğu bu kadar dile getirilen taş ocağının 'en azından vicdanlarda da suçlu ilan edilmemesi için' gerçeklerin ortaya çıkması gerekmektedir.. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin de, Canik Belediyesi'nin yaptığı gibi 'bu konuyla ilgili 'etkisi vardır ya da yoktur' şeklinde açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirmesi gerekiyor. En azından selden sonra konuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapmış olmaları gerekiyor.

Osman Genç, 'açık açık etkisi vardır' derken, Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda tek kelime etmemesi, ilginç aslında.. DSİ ve ilgili mühendisler odasının kamuoyunu bilgilendirmemesi de garip. Bu kadar ilginç ve gariplikler arasında Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "o taş ocağını ısrarla gösteriyorsa'... Bi zahmet, artık 'bir inceleme yapın, kamuoyunu bilgilendirin'.. 

19.07.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder