18 Temmuz 2012 Çarşamba

Şara'yı Dinleyin 'İhmaller Zincirini' Anlayın..

Dün yerel bir gazetede Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara'nın açıklamalarını hayretle okudum inanın.. Gazete 'özel haber logosunu koymuş'..Evet gerçekten çok özel bir haber. Haberi özel yapan aslında, 'Sel sonrasında açıklama yapan ve hata yapmayın diye uyaran' kişinin Büyükşehir Belediyesi'nin ikinci adamı olması.. Yani, su taşkınlarıyla ilgili önlemlerin alınmasında etkili olan bir kurumun iki numaralı yetkilisi..

Haberden unvanını kaldırın, sadece ismi olsun ve Samsun'daki yetkililerin isimlerini bilmeyen başka ilden birine okutun.. "Yerel yönetimlerin hatalarını ortaya koyan konuya da hakim" bir kişi sanmak işten değil.. Şehrin planlanmasında ne kadar hata varsa, ne kadar eksik iş yapılmışsa, kim görevlerini yapmamışsa bir bir ortaya dökülmüş'.. Muhalefet bile ancak bu kadar 'anlatabilir ihmaller zincirini'.. Bana göre çok iyi bir açıklama. Vatandaşın aydınlanması açısından da 'birilerinin bu şekilde Samsun'un gerçeklerini ortaya koymalıydı'..

Oysa şikayeti yapması gereken vatandaş olmalı. Çözümü ise o koltuklarda oturan yetkililer çözer.. Ama Genel Sekreter Kenan Şara'nın anlattıklarını okuyunca, "Samsun'u neden su basmış daha iyi anlamak mümkün".. Kendisinin ikinci adam olduğu Büyükşehir Belediyesi dahil, yerel yetkililer görevini tam olarak yerine getirmemiş, anlaşılan Bakın Şara neler demiş.. *Yılanlıdere üzerindeki sel kapanı 'Bakanlık talimatı' ile gerekli çalışmalar yapılacakmış ve yıl sonuna kadar tamamlanacakmış'.. İyi de o bendin yükseltilmesi için 14 kişinin ölmesi mi gerekiyordu. Ya da Bakanlık'ın talimat mı vermesi gerekiyordu. O öngörüyü oluşturup, gereğini yapsaydınız.. Dereleri de ıslah etseydiniz..

*Lovelet AVM'nin dere yatağına yapılmamasıyla ilgili Canik Belediyesi'ne uyarı yaptık.. Peki Samsun kamuoyunu da uyarmak gerekmiyor muydu. Ayrıca derelerin ıslah edilmiş olması gerekmez miydi. Bu görev de Büyükşehir Belediyesi'nin değil miydi. Lovelet'in yetkilileri ve o AVM'de işyeri açacak kişilerin bu tehlikeyi öğrenmeleri için hiçbir şey yapmadınız mı?.. *Şehir planlamada esas alınan imar planlarına üç boyutlu bakılmıyor. Atakum'da denize ulaşması gereken dere yatağı var.  Atakum Belediyesi Metin Burma ise farklı şeyler söylüyor hatırlayacağınız gibi. Büyükşehir Belediyesi'ne yeraltı ve yerüstü sularıyla ilgili rapor verdiklerini ama kimsenin dönmediğini söylüyor..

Şara'nın 'özel açıklamaları' böyle gidiyor.. Ancak görüyorum ki; çözüm bulmaları gerekenler, Samsun'un iyi planlanmadığını anlatıyor... 3 boyutlu imar planı olmalıymış, dere yatakları filan bir sürü açıklama.. Sokakta biraz gazete okuyan kime sorsan, 'o bent yükseltilmeliydi, dere yatakları ıslah edilmeliydi, Samsun'un imar planı hatalı, Lovelet'in yeri yanlış' diyor zaten..

Büyükşehir Belediyesi'nin iki nolu adamı da benzer şeyler söylüyor ve 'Bakanlık talimatıyla sel kapanının bendini yükseltileceğini açıklıyorsa' ve bunları 14 kişinin yaşamını yitirdiği selden sonra 'kamuoyuna anlatıyorsa' sade vatandaştan ne farkı var o zaman...

Sonuçta; bunları biliyoruz, yaşadık ve 14 canla tecrübe ettik Sayın Şara; Ama sokaktaki vatandaş, Kuzey Yıldızı'nda hayatını kaybedenlerin yakınları diyor ki; "Bunları daha önceden görüp neden önlem almadınız, Dereleri ıslah etmediniz, o sel kapanının bakanlık talimat verene kadar bendini yükseltmediniz, dere yatağındaki evleri boşaltmadınız".  "İşiniz bu değil mi"..

18.07.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder