12 Temmuz 2012 Perşembe

Samsun Din Eğitimi Çalıştayı ve Bir Öz Eleştiri

“4+4+4 Eğitim Sisteminde Din Eğitiminin Yeri “ konulu çalıştay 10 Haziran 2012 tarihinde Samsun’da Canik Belediyesi Hasan Doğan Spor ve Eğitim tesislerinde gerçekleştirilmiş ve kamuoyu ile de “Sonuç Bildirgesi” paylaşılmıştır. Her şeyden önce üzerinde yaşadığımız ülkenin nüfusunun % 98’inin Müslüman, geride kalan  % 2 lik kısmının da Müslüman olmasa bile dindar (Yahudi, Hiristiyan vb.) kabul ediyoruz. Söz konusu çalıştayın Türkiye nüfusunun tamamını ilgilendirdiğini düşünüyoruz. Ayrıca hiçbir dinin hiçbir şahsın yada grubun tekelinde olmadığına; aksi halde böyle bir inanışın din olamayacağına inanıyoruz.

Konuya bu açıdan baktığımız içindir ki, çalıştay davet ve hazırlıklarımıza başlarken eğitimle ilgilenen kişi ve kuruluşlar arasında bir ayırım yapmadık. Herkesi davet etmek ve herkesi konuşturmak gibi bir imkana sahip değildik. Çünkü din ( hak- batıl, doğru- yanlış ayırımı yapmaksızın) insanlığın ortak paydasıdır. Amacımız,  yeni eğitim sisteminde yeni açılımlar ve yeni çözümler üretmekti.
Çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürürken eğitimle ilgilenen onlarca kişi ve kurum yetkilileriyle görüştük.  Bu kişi ve kurumların bir kısmı ilgi göstermezken büyük çoğunluğu en üst düzeyde katılmayı ihmal etmedi.

Hedefimizde sivil düşünce vardı. Bu nedenle de ev sahibi konumunda Canik Kaymakamı Sn. Abdullah Kalkan ile yine çalıştayın ortağı ve ev sahibi konumunda Canik Belediye Başk. Sn.                                               Osman Genç dışında resmi davetlimiz olmadı. Davet ettiğimiz kurumlarımızın başında “Eğitim Sendikaları” olmuştur.

Telefon görüşmelerimizde fevkalade ilgi göstermelerine rağmen bazı sendikalarımız iştirak etmemişlerdir. Bu durum, eğitim açısından güzel olmamıştır. Din hepimizindir. Hangi inanca sahip olursanız olunuz, herkesin kutsalına saygı duymak, ya da hakaret etmemek her dindarın görevidir.
Eğitimciler açısından bu bir eksikti. Eğitim sendikaları bu ve buna benzer ayıplardan kendilerini kurtarmalarının gereğine inanıyoruz. Selam ve sevgi ile…

12.07.2012
/Mustafa GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder