7 Temmuz 2012 Cumartesi

Samsun Yanlış Planlanmış. Bu Gerçeği Görmek Gerekir..

Samsun aslında bu manzaraları daha önce de yaşadı. Bu kez can kayıpları 11'i buldu. Samsun ilk kez bu kadar ağladı... Canik'te bodrum katta yaşayan kapıcı ile ailelerinin hayatını kaybetmesi ise acımızı büyüterek katladı. Çünkü, kentsel dönüşümün kurbanıydı orada hayatını kaybedenler. Bir de yoksulluğun bedeliydi bir bakıma.. Canik Belediye Başkanı Osman Genç, bir bakıma 'ilçesini büyütmek, yatırım getirmek için verdiği mücadele' nedeniyle eleştiri oklarının tam ortasında.. Çünkü o yıllardır kentin arka bahçesi olarak görülen ilçesine yabancı yatırımları getirmiş, büyük AVM'leri taşımış ve ilçenin risklerine ve olumsuzluklarına rağmen 'onları yatırıma inandırmış'.. Yani hem kendi inanmış, hem de inandırmayı başarmış.. Eğer bu felaket yaşanmasıydı, bu bir başarı olarak görülüyordu.. 4 gün öncesine kadar başarmıştı da.. Ya şimdi..

Yaşanan bu felaket, acaba Canik bu kadar hızlı büyümeli miydi, sorusunu da akıllara getirmiyor değil.. Böylesine gelişirken acaba bazı şeyler gözden mi kaçırıldı... Lavolet'in yeri doğru muydu. İşyerlerinin sigortası var mıydı.. Yoksa 'risk biliniyor muydu'.. Kuzey Yıldızı'nın dereye yakın kısımlarında yapılan blokların 'yeri hatalıydı' bunu kabul etmek gerekir.. Bodrum katların kapıcı dairesi yapılması da yanlıştı. Çünkü orada 6 kişi can verdi... Dediğim gibi Canik İlçesi hızlı büyümenin bedelini ödüyor şimdi.. Gelişti, büyüdü, büyüdükçe gelişti, yatırımlar akmaya başladı, özel yatırımların merkezi oldu, cazibe ve çekim noktası haline geldi ancak Canik'in jeolojik yapısı 'bunu kaldıramadı'.. Doğa adeta intikam aldı..

Şimdi aklıma geliyor da; geçmişte Canik'in kentin arka bahçesi olarak planlanmasının altında acaba 'doğasal yapısı mı' rol oynamıştı.. Başkan Genç, bunu kabullenmese de ortaya çıkan görüntü bu gibi.. Keşke planlama yapılırken, 'olası seller ve doğasal hareketler de göz önüne alınabilseydi'.. Peki Canik böyle de sanki Samsun merkez farklı mı?.. Ağabali Caddesi'nin ne hale geldiğini ne çabuk unuttuk..  Unutturmasak ne olur. Raylı sistem ile yer üstü sularının önünü kesmedik mi?.. Samsun'un suyunu denize dökebiliyor muyuz.. Her yağan yağmur da Atakum'da korkulu rüya görmüyor mu insanlar..

Atakum Belediye Başkanı Metin Burma'nın sözlerini duymuyor mu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz.. Yıllar önce verdiği 'yağmur sularının giderilmesiyle ilgili verdiği raporu' kim dikkate aldı ki.. Sülün kuşlarının heykelini yapmakla, Aslanları sahile dikmekle olmuyor; bunu ne zaman anlayacaklar acaba.. Bu kentin altı dere..  Neredeyse her mahallede bir dere var. Üstlerinde de yollar bulunuyor. SASKİ 'şu kadar boru döşedik, şu kadar kanal yaptık' diye açıklama yapıyor.. Fen İşleri Daire Başkanı, SASKİ dahil alt yapı çalışması yapan kuruluşları eleştiriyor; asfaltımızı mahvediyorlar diye.. İyi de, Samsun şimdi üst yapıya yaptığın değil, alt yapıya yapmadığının bedelini ödüyor. Hemde Büyükşehir denilen Samsun'da sağanak yamur sonrasında 11 can vererek..

Nerede; Kentsel dönüşüm örnek gösterilen TOKİ yapılarında.. Neden; Çünkü Samsun yağmur suyunu denize dökmeyi başaramadı.. Şimdi eleştiriyoruz diye spikere kızdıkları gibi kızacaklar belki ama; Samsun iyi planlanmamış bu gerçeği kabul etmek gerekir'.. Ve Samsun'u bekleyen tehlike bununla da sınırlı değil aslında.. Dün Canik yaşadı bu felaketi, yarın İlkadım İlçesi ve Atakum İlçesi'nin yaşamayacağını kimse garanti edemez..

Çünkü bu kent 'iyi planlanmamış'... Samsun bugünden itibaren ne yapar sorusuna gelince; önümüzdeki 3 gün için meteoroloji uyarısını dikkate alın derim.. Yine yağış bekleniyor.. Uyanık olalım, tedbir alalım ve bol bol dua edelim.. Çünkü bu alt ve üst yapıyla işimiz Allah'a kalmış durumda..

07.07.2012
/A.YENER CABBAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder