6 Mart 2014 Perşembe

Yeni Dönemde Samsun Kültür Sanat Platformu

Halihazırda genel sekreterliğini yürüttüğümüz,  ülkemizin ve şehrimizin önde gelen 21 vakıf ve derneğinin biraraya gelerek oluşturduğu Samsun Kültür Sanat Platformu Derneği, Başkan ve Yönetim Kurulu,  02 Mart Pazar günü saat11:00 de OMÜ Konukevi’nde kahvaltılı bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Yeni dönemde yeni kazanımlarla Samsun’a hak ettiği ilgi ve iltifatı artıracak yeni projeleri anlatmak,  paylaşmak için düzenlenmiş bir kahvaltıydı.

Öncelikli amacı insanı insana yaklaştırarak,  bütün farklılıkları Samsun’un kültür ve sanat hayatına katkı vermede buluşturan platform,  biraraya gelmenin bir olmaya çalışmanın en erdemli ifadesidir.

Ayrı-gayrılıkları değil, birlikte bir şeyler yaparak yaşadığımız şehri önemseyen, insanı insana, farklı düşünce ve hayatları birbirine yaklaştırarak  emek ve değer katma çabasıdır.

Paramız pulumuz yok. Hatta dernek binamız bile yok. Kimseye para dağıtmıyor kimseden de para talep etmiyoruz. Samsun’a yakışan projelerin arkasında durarak, ilgililerin destek ve iltifatlarını artırmada kişisel beceri ve kurumsal kimliğimizle güç katma çabasındayız.

2014 yılı plan ve programımıza gelirsek. Başkanımız aynı zamanda da Ondokuzmayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Eker’in kahvaltıdaki sunumunda ayrıntılı bilgi verdiği 2014 yılı plan ve programımız şu şekildedir:

1- Nisan 2014’te 2. Samsun Kültür ve Sanat Çalıştayı’nı gerçekleştirmek,
2-Ladik Akpınar Öğretmen Okulu Müzesi’nin açılmasına katkıda bulunmak,
3-Ulusal ya da uluslararası Samsun Film festivali için çalışmalar başlatmak,
4-Samsun’da yapılacak anıt, park ve sanatsal diğer fiziki projeleri takip etmek,
5-Bir türlü gerçekleştirilemeyen ’20 Ocak Samsunspor Anıtı’nın Havza’ya yapılmasını sağlamak,
6-OMÜ Güzel sanatlar Kampüsü’nün kentin sanatsal üretim ve paylaşım merkezi olmasını desteklemek,
7-Samsun-Kültür Sanat Dergisi’nin yeni sayılarını yayımlamak,
8-Samsun kültür ve sanat etkinliklerinin kamuoyuna duyurulması ve sanat ile kamunun temasının sağlanmasına öncülük etmek.
9- Ve Samsun’u daha ileriye taşıyacak, yakın bir gelecekte de Samsun Kültür ve Sanat Vakfı’nın kurulmasında rol ve misyon almak.

Başkan Prof. Dr. Metin Eker’in de kahvaltıda belirttiği gibi, sanatsal etkileşimleri kültürel müştereklere dönüştürmenin daha da zorlaştığı bir 21. yüzyıl ile karşı kaşıyayız. Kültür savaşları; toplumsal, kültürel, sanatsal, ekonomik, politik ve ekolojik kalıp ideolojileri biçiminde yeni bir endüstrinin genetiğini icat etmektedir. Maalesef değişik nitelik, donanım ve uzmanlıkta kişiler bu endüstrinin toplumsal mimar ya da mühendisleri rollerini almaktadırlar. Kültürün ve sanatın bir kent profili için öneminin herkesin farkında. Samsun, kültür ve sanatı kent yaşamının insicami içinde kotarabilme ve bir kent farkındalığı geliştirebilme çabası sergileyebilir. Bu bağlamda kültürel miras, görsel miras ve sanatsal gereksinimleri müşterek bakış açılarında ve yaklaşımlarında yerel, ulusal ve uluslar arası sermayeye tahvil eden bir estetik ve kültürel gelenekte yaratabilir. Ancak bu yapay kültürler ve kurguları ile geleneksel kılınamaz.

Kendi kodlarımızla daha huzurlu daha yaşanabilir bir Samsun geleceği için varız.

Katkı veren, emek katan herkesi başta platformumuzu oluşturan vakıf ve dernek başkanlarımızı sayıyla anıyor, binbir zorluklarla yürüttükleri  başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.

Güzel günlere uyanın, Sağlıcakla kalın

/Uğur DEDE
06.03.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder