24 Mart 2014 Pazartesi

Seyyar Camimiz De Oldu!

Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, yaptığı açıklamaları ile gündemdeki yerini koruyordu. Bu açıklamaları arasında meyhanede içki içenlere, kahvehanede de oyun oynayanlara verilecek din eğitimi, Alevilerin yaşadığı köylere Alevi kökenli imam atanması, 4 minaresi olan ve 15 bin kişiye hitap edecek “Protokol Cami”, Ramazan ayında sigaranın haram olması, pazar yerlerine “Seyyar Cami”, çocuğa verilmemesi gereken isimler yer alıyordu. “Protokol Cami” konusunda amacına ulaştı.
Meyhanede içki içenlere, kahvehanede oyun oynayanlara din eğitimi verildi mi bilmiyorum.

Alevilerin yaşadığı köylere Alevi kökenli imam atandı mı? Bu konuda da bir açıklama yapılmadı. Samsun Müftüsü Öztürk’ün pazar yerlerine “seyyar cami” projesi vardı. Seyyar Cami projesini Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, katıldığı bir toplantıda açıklamıştı. Bir pazar yeri gezisi sırasında kendisinden pazar yeri esnafının seyyar cami istediğini kaydeden Hayrettin Öztürk, “Bunun hazırlığı tamam, pazar yerlerini dolaşacak ve buradaki esnafımızın abdestini alarak namazlarını kılabilmelerini sağlayacak gezici ve seyyar camilerimizi hizmete sokuyoruz” demişti.

Samsun Müftüsü bu projesini hayata geçiremedi! Canik Belediye Başkanı Osman Genç, daha çabuk davranarak, “mobil mescit” yaptırdı. “Mobil mescit” nerede üretildi? Sakarya’nın Arifiye ilçesinde kurulu bulunan bir karavan firması tarafından  Canik Belediye Başkanı Osman Genç'in özel isteği üzerine her yere rahatlıkla ulaşabilen “mobil mescit” üretildi. Pazar yerleri, miting ve doğal afet gibi durumlarda kullanılması amacıyla üretilen “mobil mescit”, vatandaşlara rahatça her yerde ibadetlerini gerçekleştirme imkanı sunacak.

Şirket sahibi Engin Başoğlu, iki yıldır düşündükleri karavanı Samsun Canik Belediyesinin talebiyle üretmeye başladıklarını anlattı. Karavanın bir haftada üretildiğini, seri üretime geçildiği zaman daha kısa sürede imal edilebileceğine dikkati çeken Başoğlu, mobilize hizmetlere her zaman ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Sakarya’daki firma tarafından üretilen “mobil mescit” Canik Belediyesine teslim edildi. Canik Belediyesi de teslim aldığı “mobil mescit”i vatandaşların kullanımına sundu.
Belediye böylece “mobil mescit”, uygulamasını hayata geçirdi.

İnsanların kalabalık olduğu pazar yeri, miting ve doğal afet alanlarında namaz ibadetlerini yerine getirme sıkıntısını gidermek amacıyla yapılan mobil mescit ile vatandaşlar, ibadetlerini her yerde yerine getirebilecek. Mobilize hizmetlere her zaman ihtiyaç olduğunu ifade eden Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Karavan, kalabalık mitinglerde, pazar yerlerinde, doğal afetlerde rahatlıkla kullanılabilecek pratik bir araç. İnsanların kalabalık mekanlarda namaz ibadetlerini yerine getirmesi, gerçekten çok sıkıntılı bir durumdu. Cami ya da mescit bulmak, abdest almak bir anda olabilecek bir durum değildi. Mobil karavanla inşallah bu sıkıntıyı da ortadan kaldırmış olacağız” dedi.

Mobil mescidin erkek ve kadın olmak üzere iki bölümden oluştuğunu belirten Canik Belediye Başkanı Osman Genç, “Her iki tarafta da onar kişi rahatlıkla namaz kılabiliyor. Mescit karavanımızın arka tarafında da yine erkek ve kadınların ayrı abdest alacağı yer bulunmaktadır. Tabii tuvaleti de düşündük. Karavanın altında 900 litre temiz ve bin 200 litre pis su tankı bulunuyor. Abdest ve temizlik ihtiyacını karşılayacak kadar su mevcut. Vidanjör vasıtasıyla pis su tankı boşaltılabiliyor” diye konuştu.
 
/Cemil CİĞERİM
24.03.2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder